Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Carnac Island – pärla i Indiska Oceanen

Vi läste någonstans att där finns den finaste stranden i hela Western Australia. Det lät för bra för att ignorera. Ön med denna fantasiska strand heter Carnac Island och ligger strax utanför Fremantle.

carnac-sat.jpg

Foto: Google Maps

Nu visade det sig inte vara helt enkelt att ta sig ut till denna lilla pärla. Den ligger strax söder om välbesökta Rottnest Island, men vid tiden för vårt besök gick det inte reguljär båttrafik dit ut.
Turistbyrån i Fremantle kände dock till ett sällskap som hade chartrat en segelbåt. Kanske skulle de vara intresserade av att komma till Carnac lite billigare? Ett telefonsamtal senare var dealen klar: ”Klockan 9 imorgon bitti ska ni vara i hamnen. Ta med er allt som ni vill äta och dricka därute. Det finns ingen kiosk eller affär.”

Carnac Island ligger alltså utslängd i Indiska Oceanen ca 10 km från fastlandet. Den upptäcktes 1803 av den franske upptäcksresanden Louis de Freycinet. När sedan området runt Swan River koloniserades av engelsmännen, användes ön tillfälligt på 1830-talet som straffkoloni för aboriginer. Idag är Carnac Island ett naturreservat och saknar fast befolkning. Dock finns alltid en Park Ranger på plats under dagtid.

Vi träffar våra reskamrater morgonen därpå nere i hamnen. Det visar sig vara en tysk teatertrupp på tillfälligt gästspel i Perth. Nu har de en ledig dag och vi får plats på en av de chartrade segelbåtarna.
Utresan tar drygt 2,5 timme, eftersom det blåser motvind och vi måste kryssa hela vägen. Väl framme är det skönt att sätta fötterna på fast mark. Framför oss ligger en kritvit strand.

carnac4.jpg

Sisten i är ett… sjölejon?

Vi inser dock direkt att vi kommer att få dela den med några andra. Det ligger nämligen ett tiotal sjölejon och sover. Det stod det inget i broschyren om! Jo, det gjorde det faktiskt. Skepparen på båten varnar oss för att gå för nära. Det är ganska beskedliga djur men en stor hanne kan ta det för en revirutmaning, om man blir för närgången. Man får inte heller ställa sig mellan sjölejon och vattnet, eftersom det är att blockera deras flyktväg.
För att incidenter skall undvikas är en del av stranden ”reserverad” för sjölejonen. Respektera skyltarna.
Det är endast hanar som frekventerar Carnac Island. Honorna återfinns på öar norr om Perth, dit hanarna beger sig vartannat år för en fem månader lång parningsperiod.

carnac3.jpg

Skönt att slippa tjejerna!

Vi breder ut våra solmattor ungefär tio meter från närmaste sjölejon. Det blir snabbt varmt och vi vadar ut i det kristallklara vattnet. Efter badet åker matsäcken fram.

tigersnake.jpg

Tigerorm

Låter det för bra för att vara sant? OK, det finns en liten hake. Det finns hur mycket orm som helst på Carnac Island. Det är dessutom tigerormar, Notechis scutatus och de är dödligt giftiga.
Nu frågar ni er givetvis varför någon ens kommer på tanken att sätta sin fot på ön. Det finns en enkel förklaring. Håller man sig på stranden så slipper man ormarna, som enbart håller till uppe i den låga, buskiga växtligheten som dominerar Carnac Island.

Skulle man vilja veta mer om växter och djur så är det bara att fråga en Park Ranger.

carnac5.jpg

Anne, Heinz-Dieter, Wolf-Hansi och Horst-Rüdiger. (Ja, jag har helt glömt bort vad tyskarna hette…)

Med en bra medvind tar seglatsen in till Fremantle bara en timme. Vi surfar fram på vågorna och tittar norrut, där Rottnest Island går att skymta. Vi bestämmer att det blir vår nästa utflykt.

VAR
WEBB
Dagskryss till Carnac Island

Freemantle Visitor Centre