Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dvärgpingvinen – en australisk fågel

Pingviner är fåglar, som av de flesta förknippas med Antarktis snö- och istäckta landskap. Därför kan det kännas lite underligt att träffa på dessa lustiga fåglar i 30-gradig värme. Australiens enda pingvinart är dvärgpingvinen, Eudyptula minor. På engelska kallas den för Little penguin, Blue Penguin och Fairy Penguin. Fairy Penguin är det vanligaste namnet i Australien.
Dvärgpingvinen finns på Nya Zeeland och utmed med Australiens sydkust inklusive Tasmanien. I New South Wales finns endast en population. Den är å andra sidan ganska lätt att hitta, eftersom den finns i Manly i Sydney. Har du tur kan du få se dem på kvällen i närheten av Akvariet och färjeläget.

fairy-peguin2.jpg

Den mest kända platsen att se dvärgpingviner i Australien är på Phillip Island söder om Melbourne. Vill du gärna se pingviner tillsammans med hundratals människor, är Phillip Island stället för dig. Tänk dig parkeringsplatser fyllda med turistbussar, betongläktare med guidning genom högtalarsystem, besökare som glatt fotograferar pingviner med blixt, trots alla skyltar som ber en att låta bli, och souvernirshoppar.
Nej, det kanske inte är så roligt…

victor-harbour.jpg

Victor Harbour, South Australia: Habitat för dvärgpingvin

Då är det desto trevligare att se pingviner på egen hand. Själv var jag på promenad med vänner i Victor Harbour, söder om Adelaide, och fick se ett par exemplar nere i sina hålor. Detta var vid 13-tiden, då pingvinerna vanligtvis är i havet och jagar småfisk och bläckfisk. Kanske var dessa pingviner lite trötta just den dagen.

Dvärgpingvinen dyker oftast inte djupare än ett par meter i sin jakt på föda. I genomsnitt varar varje dyk i 20 sekunder.
Inte sällan bor de tillsammans i större kolonier utmed kusten. Deras reden finns nere i hålor i terrängen ovanför havet.

fairy-peguin.jpg

Dvärgpingvin, Eudyptula minor

Vanligtvis får de två ungar åt gången. Dessa ligger i redet och föräldrarna kommer upp på kvällen från havet för att mata dem. Då går de gärna i grupp ur vattnet och upp mot bohålorna; troligen för att man då är bättre skyddade mot rovdjur. Det är räv, katt och hund, som går mest illa åt populationerna. Ändå kan inte arten sägas vara hotad, även om den lokalt har försvunnit pga av dessa introducerade arter. Bland de inhemska djuren är pälssälen den största, naturliga fienden.

Dvärgpingvinen är den minsta pingvinarten i världen. En fullvuxen fågel mäter 33-34 cm och väger ungefär 1,5 kg. De är blå på ovansidan av huvudet, ryggen och vingarna (som mer ser ut som fenor än vingar). Undersidan är vit. En dvärgpingvin lever i genomsnitt i sju år. I fångenskap finns det emellertid exemplar, som uppnåt den aktningsvärda ålder av 25 år.

Som jag skrev i min artikel om Kangaroo Island går det att se pingviner på Kangaroo Island. Jag såg dem i Penneshaw i sluttningen ner mot vattnet och i Kingscote finns dessutom Kangaroo Island Penguin Centre med guidningar runt boplatserna.