Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Intervju med Tobbe Helin

tobbe1.jpg

Tobbe tillsammans med dottern Amanda.

Ålder: 50
Bor: Utanför Toronto, Kanada

Tobbe Helin är en välkänd profil bland grod- och kräldjursintresserade i Sverige. Han har arbetat som lärare vid Naturbruksgymnasiet i Dingle och är författare till två böcker om ormar i terrarium. Sedan några år är han bosatt i Kanada. Dock går det sällan långt mellan Sverigebesöken.

Vilken del av Australien besökte du?
Tasmanien, landade dock och bytte plan i Melbourne.

Jag vet att du var i där av en något annorlunda anledning. Berätta!
Jag blev inbjuden av Mats Olsson att göra fältstudier på en alpin ödla, snöskinken, som lever på Mount Wellington. Det var vad jag gjorde under tre månader. Charles Darwin klättrade upp på Mount Wellington när han besökte Tasmanien. Berget är ca 1200 meter högt och har ett minst sagt udda klimat, en lång vinter och vinter även under sommaren. När jag först kom dit mitt i sommaren, överraskades vi av en snöstorm – då myntade jag begreppet Blizzard lizards. Det kalla klimatet på bergets topp gör att det tar ett och ett halvt år för ödlorna att föda fram sina ungar.

Vad gillade du bäst i Australien?
Att geologi, fauna och flora var så helt annorlunda jämfört med Europa. Och att solen rörde sig i en spegelvänd bana på himlen. Det var lätt att leva där då det fortfarande påminde mycket om Europa med banker, post, affärer mm. Att språket är engelska underlättar också en hel del.

mt-wellington.jpg

Tobbe samlar in data om snöskinkar på Mt. Wellington

Vad tyckte du minst om?
Att jag bara stannade där i tre månader och att jag inte besökte västra Tasmanien med sina tempererade regnskogar.

snowskink.jpg

Snöskink, Niveoscincus microlepidotus

Vet man mer om snöskinken idag tack vare Mats och ditt jobb på Tasmanien?
Ja, sannolikt har Mats tillsammans med bla Eric Wapstra ”avslöjat” en del intressanta saker som snöskinkens fortplantningsbiologi. Han arbetar mest med sexuell selektion. Mitt fältarbete var säkert till stor hjälp då det var många ödlor att hålla reda på – närmare en ödla per kvadratmeter!

Vad gjorde du på fritiden när du inte var ute i fält?
Jag gick ner till stranden med mitt cyklop, cyklade runt i grannskapet eller tog promenader. Det fanns massor att se och upptäcka. Det var också en del skrivarbete varje kväll.

Jag tror att en relativt liten del av de svenskar, som reser till Australien, passar på att bege sig till Tasmanien. Borde fler göra det?
Utan att ha erfarenhet av Australiens fastland sa tror jag att många svenskar skulle tycka mycket om Tasmanien. Klimatet är underbart och det passar nog oss nordbor bättre än höga temperaturer.

Om du skulle ge ett råd till någon som tänker resa till Tasmanien, vad skulle det vara?
Inget särskilt mer än att kanske göra lite pre survey, vart man vill åka, hur man tar sig dit osv.

hobart.jpg

Hobart från Mt. Wellington

Vad tyckte du om Hobart?
Mycket charmig stad, lagom stor med ett vackert läge och Salamanca Market och den hade allt. Stan ligger vid foten av Mt Wellington och det gör att alla har en vacker utsikt.

Unnade du dig något stopp på vägen eller tog du resan till Australien i ett svep?
På vägen ner så stannade jag på en ”Stop Over Holiday” i Singapore, tre dagar tror jag. Och det var också kul. Som att vara i London fast det var 30 grader varmt och regnade kl 12:30 varje dag.

Vad var det absolut godaste som du åt på resan?
Svart att minnas nu, men jag gick in på en ”kinesisk” lunchrestaurang i Singapore och det var HOT och alldeles utsökt. I Australien åt jag känguru som var riktigt gott och slaktaren i byn dar vi bodde på Kingston Beach hade kokt skinka på ben som han skar i tjocka skivor till smörgåspålägg. Jag tror att slaktaren var tysk från början.

Finns det något som man absolut inte får missa om man åker till Tasmanien?
Jag har inte så mycket erfarenhet av ön, men är man i Hobart så ta en tur upp på Mt Wellington.

Skulle du vilja resa tillbaka till Australien igen?
Absolut – ingen tvekan. Och jag hoppas komma dit igen. Landet är stort och har massor att erbjuda. Främst lockar kanske kustremsan Melbourne-Sydney-Brisbane då jag gillar vatten och hav.

Vad skulle du göra annorlunda/låta bli?
Kan inte komma på något förutom att jag grämer mig lite att jag inte åkte till västsidan och de tempererade regnskogarna med sin ormbunksträd i massor.

Vilka djur hoppas du se nästa gång du kommer till Australien?
Jag skulle gärna vilja se dvärgvaraner, olika små gecko och moloken klart. Vidare står saltvattenskrokodil högt på listan, samt den lilla flygpungekorren. Dessutom så tror jag att det finns massor av vackra insekter där också.

Har du något speciellt minne från din vistelse på Tasmanien, som du vill dela med dig av?
Jag var Tomte på ”julafton”, tomtedräkt, mössa och skägg. Strålande sol, 27 grader varmt och kakaduor som skrek i eukalyptustraden. Det var minst sagt ett annorlunda minne. Och när vi hittade en Tiger Snake i backen nedanför Mt Wellington. Det var en herpetologisk höjdpunkt, även om ormen var ungdomstecknad, och inte helsvart som de är kända för.

Fotnot: Mats Olsson (University of Wollongong) är zoolog. Han är expert på grod- och kräldjur.