Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Planering av resan

Av Posted on Inga taggar 0

Du har bestämt dig. Det blir Australien! Den där tågluffen med basketlaget får vara. Du har under de senaste två åren struntat i de annars så lockande restresorna, en på våren och en på hösten, till Grekland. Nu blir det en långresa istället.
Du har sparat semester, arbetat extra och lagt undan pengar. Det börjar bli dags att reservera flygbiljetter och på allvar fundera på vad du ska se och göra Down Under.

En del människor beställer enbart flygbiljetter för att väl framme ta saker och ting som de kommer. Om jag skulle vara borta länge skulle jag antagligen göra just så. Har man emellertid begränsad tid och mycket som man vill se, är åtminstone en grovplanering på sin plats.

Man tar fram sina resehandböcker, kartor och laptop och placerar allt på köksbordet. Givetvis har man kaffe och något gott till nära till hands.
Nu börjar det roliga! Det som tidigare har varit drömmar är nu på planeringsstadiet. Din resa blir alltmer konkret, när du sitter och tittar på kartan och tänker ut lämpliga resrutter.

Antagligen har du några ”måsten”; platser som du absolut vill se och saker som du absolut vill göra. Sätt ihop en lista. Ska du åka tillsammans med någon kommer ni att få jämka ihop era listor till en gemensam. Å andra sidan kommer du antagligen som ensamresenär också tvingas skära bort en del. Tid och pengar brukar vara främsta anledningen till det, men det som inte hinns med den här gången kan man beta av på nästa resa, och ett par år senare sitter du där med kartan och konstaterar att förra gången hann du inte med The Red Centre och Tasmanien men nu jäklar!

Ska man resa själv eller ihop med någon?
Ju fler vi är tillsammans, brukar det heta. Det behöver inte nödvändigtvis vara så. Jag känner en tjej som reste ner till Australien med tre kompisar. Oj, vad roligt de skulle ha!
De hade nätt och jämt passerat lämnat flygplatsens ankomsthall, då det slog dem att de hade helt olika uppfattningar om vad som skulle ses och göras och i vilken ordning det skulle ske. Jag gissar att de inte hade satt sig ner med kaffe i muggarna och planerat innan de åkte. Det blev ändå en lyckad resa men de reste var och en för sig…
Är man emellertid överens om planerna så finns alla förutsättningar för en fantastisk resa. Dessutom har man ju någon eller några att prata minnen med längre fram:
– Minns du när du missade bussen i Melbourne i april 2011?
– Jo, och extra dumt var det att min ryggsäck inte missade bussen…

Om du inte har någon att åka med så behöver det inte vara något hinder. Det finns en rad forum på nätet, där man kan hitta resekompisar.
Om du å andra sidan kliver av planet i Australien utan sällskap, är du fri att lägga upp din resa som du vill. Skulle ändå du vilja åka tillsammans med någon så checka in på ett vandrarhem. Är du ensam kommer man snabbt i kontakt med andra resenärer och kanske hittar du någon som ska till Brisbane nästa tisdag precis som du. Visar det sig vara en trevlig person kanske ni reser flera veckor tillsammans. Skulle det inte vara det så är Brisbane en stor stad…
Det har hänt mig flera gånger att andra resenärer har tagit kontakt med mig där jag suttit i ”vardagsrummet”: ”Hej, vi är ett gäng som ska ner på stan och äta, ska du med?” varpå en trevlig kväll följt.
Det kan också vara lönt att kolla upp vandrarhemmets anslagstavla. Där hittar man meddelanden om folk som har en plats över i en bil som ska åka till Adelaide via Great Ocean Road imorgon eller en lapp från danska Vibeke som undrar om någon vill hänga på till Byron Bay.

När du reser hem till Sverige igen så gör du det med nya mailadresser och telefonnummer, och vem vet; kanske sitter du ett par år senare på Facebook och planerar nästa resa tillsammans med Vibeke.

planeringskarta.jpg

Min planeringskarta sitter i taket i mitt arbetsrum i väntan på nästa resa…