Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sjuk i Australien

Av Posted on Inga taggar 0

Det värsta jag har råkat ut för i Australien vad gäller hälsoproblem är en dunderförkylning. Den var dessutom väldigt dåligt tajmad, då jag skulle flyga till Nya Zeeland samma kväll. Ni som har testat att flyga ordentligt förkyld vet att det gör ont, eftersom det är svårt att tryckutjämna när planet ändrar höjd. Speciellt tufft är det när man går ner för landning.

Nåja, det kunde ju varit värre så jag ska inte klaga. Klokt är dock att veta hur man ska gå till väga om man nu skulle bli allvarligt sjuk. Sverige har ett avtal med Australien, som ger svenska medborgare rätt till akutsjukvård. Så här beskriver Försäkringskassan villkoren:

Om du är bosatt i Sverige och är tillfällig besökare i Australien har du rätt till akutvård (inkluderar inte tandvård) och sådan vård du behöver för att du inte ska tvingas avbryta din vistelse i Australien. Vårdbehovet måste ha uppkommit under din vistelse i landet, och vårdgivaren måste vara ansluten till Medicare, som är motsvarigheten till Försäkringskassan i Australien. Du betalar hela vårdkostnaden själv och uppsöker sedan Medicare för att få ersättning i efterhand. Innan du får vård ska du meddela vårdgivaren att du vill ha vård under Medicare. Du måste kunna visa upp ett svenskt pass eller försäkringsintyg.

Du läser hela dokumentet Sjuk vid tillfällig vistelse utomlands här.

Det låter hyggligt enkelt. Är det någon av er som har varit tvungen att söka akutvård i Australien och kan berätta om ovanstående funkade?

Nästa gång jag flyger med igentäppta sinusgångar så tar jag ett par värktabletter.