Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tågdrömmar

Hur reser du mellan Sydney och Melbourne? Jag tror de flesta svarar med buss. Har man lite bråttom så reser man med flyg. Resan med buss tar ändå 12-16 timmar. Tänk att den lilla biten på kartan tar så lång tid att åka. That’s Australia!

Jag har rest ett par gånger mellan städerna med buss. Det är ett trevligt sätt att resa. Landskapet, som skiftar i grönt och gult, far förbi utanför fönstret. Eller inte. Jag drog mig just till minnes att jag har rest på natten alla gånger. Man kliver på i en stad på seneftermiddagen/kvällen och vaknar i nästa stad morgonen därpå. Man sparar dessutom de pengar, som en övernattning skulle ha kostat. Mycket sömn? Nej, knappast.

xpt.jpg

Foto: http://www.internationalrail.com/

Tåg är det en del som åker. Sträckan mellan Sydney och Melbourne tar 1-2 timmar kortare än bussresan och priserna ligger ungefär på samma nivå som Greyhounds biljetter. Själv är jag ganska svag för tågresor, och kan mycket väl tänka mig att resa med tåg nästa gång jag ska bege mig mellan städerna.

Om några decennier kommer tåget antagligen bli ett än mer intressant alternativ; ja kanske likt sträckan Göteborg-Stockholm vara en seriös konkurrent till inrikesflyget. Premiärminister Kevin Rudd har nämligen just annonserat planerna på att bygga en snabbjärnväg mellan Brisbane, Sydney, Canberra och Melbourne. Går förslaget igenom, dvs om Rudd och Labor vinner valet i september, kan man åka snabbtåg Brisbane – Melbourne år 2035.
Sträckan Sydney – Melbourne färdigställs ”redan” 2030, och restiden mellan de två städerna blir 2 timmar och 45 minuter.

Den här länken leder till ett klipp från presskonferensen.
Det roligaste med filmen är vice premiärminister Anthony Albaneses kroppspråk. Han pendlar mellan drömmande, förvånad, uttråkad, sammanbiten och väldigt, väldigt kissenödig. Vid 1:18 nickar han instämmande och ler, förmodligen av lättnad, när Rudd avrundar.