Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Toner från Australien – Del 2

Av Posted on Inga taggar 0

I förra veckan tog vi oss en titt och lyssnade lite på australisk folkmusik/Bush Ballads.
Vi fortsätter nu att plöja oss genom den australiska visskatten, som ju mestadels framförs av män i bredbrättade hattar. Sångerna är ofta också en slags hyllning till den enkle men hårt arbetande mannen (i bredbrättad hatt).

Click Go the Shears är en sång om män som klipper får; ett yrke som det finns ett romantiskt skimmer kring. Det var ”riktiga” män som reste (och fortfarande reser) mellan olika stations (farmer) och klipper ullen av de präktiga merinofåren. I sången spenderas sedan dagens lön på puben; vilket säkert inte hörde till ovanligheterna. Det är Rolf Harris som sjunger:

BladeShears-300x145.jpg

Ullsax av modell äldre

Along The Road To Gundagai är ett annat gammal örhänge. Den skrevs av Jack O’Hagan 1922. Gundagai ligger 40 mil sydväst om Sydney och anses av många vara arketypen för den australiska småstaden.
Det roliga med det här klippet är att det spelats in av ett svenskt jazzband på Asperö i Göteborgs södra skärgård; ca tre mil från där jag sitter och skriver detta.

Det finns faktiskt ytterligare en sång om denna lilla stad: Flash Jack from Gundagai. I denna sång förekommer verbet pinking, vilket betyder att man klipper ett fårs ull så nära inpå huden att det skära skinnet lyser igenom.

Och det stannar ju inte vid det för låten On the Road to Gundadai, eller Lazy Harry’s som den också kallas, handlar också om samma stad.

Botany Bay och Bound for South Australia är ju i egentlig mening inga bush ballads, eftersom de snarare utspelar sig på resan från England till Australien.

Låter den inte bra käck, så säg!

Några av er tycker säkert att en del av de här sångerna gränsar till det töntiga. Det tycker jag också, men de har ändå en speciellt plats i mitt hjärta, eftersom vi på en av resorna i Australien hade en CD i bilen med just de här låtarna och några till. Vi skrattade lite åt dem men efter ett tag så började vi sjunga med. De blev lite av vårt soundtrack för vår långa sväng i hyrbilen från Melbourne till Adelaide och vidare upp i the Red Centre och sedan ut till kusten i Far North Queensland för att avslutas i Brisbane. Jag ser bilder från den resan i huvudet, när jag hör den här musiken.

Låt oss avsluta med en sång som Qantas har använt till sina reklamfilmer: I still call Australia home, som skrevs av Peter Allen. Sången handlar om hemlängtan; hem till Australien.
Jag får alltid tårar i ögonen, när jag hör den.