Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Warumpi Band – Blackfella/Whitefella

Av Posted on Inga taggar 0

Till grund för Midnight Oils mest kända (och mest sålda) skiva Diesel and Dust låg Blackfella/Whitefella-turnén 1986 ute i The Outback. Man spelade i huvudsak på aboriginska bosättningar, där man fick inspiration inför arbetet med den kommande skivan. Tidiga versioner av Beds Are Burning och Dead Heart debuterade på platser långt från det som de flesta australier kallar civilisation. Rytmen till just Beds are burning sägs komma ifrån det monotona dunkandet från hjulen, när man körde mil efter mil på grusvägar på väg till nästa spelning.

Med på turnén var även Warumpi Band, en grupp med både svarta och vita australier. Bandets kärna bestod av och George Burarrwanga på sång och didgeridoo samt Neil Murray på gitarr. Oftast fanns bröderna Sammy och Gordon Butcher med på bas respektive trummor.
Neil Murray kom från Melbourne och George Burarrwanga från Arnhem Land. Det var emellertid i Papunya, 240 km nordväst om Alice Springs, som bandet bildades. Där bodde bröderna Butcher och Neil Murray arbetade på orten som lärare.

Låten Blackfella/Whitefella kom att bli en av deras största hits. Tonartsbytet mitt i versen är ”intressant” men de kommer undan med det, eftersom det är en kanonlåt.
Det första klippet är från just Blackfella/Whitefella-turnén med medlemmar ur både Warumpi Band och Midnight Oil framförandes sången först akustiskt i en båt med krokodiler i närheten samt en elektrisk version inför publik. Därefter spelas också Dead Heart.

Det andra klippet är My Island Home; kanske den sången som de blev mest kända för.

Efter sista skivan, No Humbug, som kom 1996, spelade Warumpi alltmer sällan tillsammans, då Murray och Burarrwanga satsade på solokarriärer.
2007 dog George Burarrwanga i lungcancer.

Neil Murray är fortfarande aktiv som artist och Sam Butcher har en studio i Alice Springs, där man arbetar mycket med unga, aboriginska artister.