Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Australien i skottlinjen

Ibland kommer det en kommentar som är så läsvärd, intresserant, tankeväckande eller provocerande att den förtjänar att lyftas upp i ett eget inlägg. Ida Skyttberg läste min artikel Gästvänliga Australien, laddade kanonerna och avfyrade en bredsida rätt i mitt Australiensolarplexus:

”Herre jösses. När ska någon våga ta ner detta överskattade land från sin piedestal? Jag har arbetat och rest i Australien i två omgångar och har aldrig varit i ett land som är så övervärderat. Sanningen är snarare att Australiensarna är rätt så lata, rasistiska och arroganta. De verkar obekymrade på ytan och är hjälpsamma, men inte mer än något annat folkslag. Jag rest i ett 40-tal länder och har varit i en hel del länder som jag skulle ranka som trevligare och mer gästvänliga. Jag kan gärna utveckla min åsikt om jag får någon respons och har en liten privat blogg där jag skriver ärligt om Australien och Nya Zeeland.

/Ida(Reser genom Australien-Nya Zeeland för tillfället)”

Låt mig säga detta först. Idas erfarenheter och upplevelser är hennes och de är inte mindre sanna än mina. Vi bildar alla våra egna uppfattningar av länder och dem som bor där utifrån vad vi har varit med där och hur våra möten med lokalbefolkningen har varit. Jag tror också att vem man själv är påverkar vad man tycker om ett land.

När jag skriver en hyllningsartikel om australiensare, generaliserar jag givetvis. Långt ifrån alla skulle utan att tveka öppna upp sina hem för främlingar. Givetvis finns det folk i Australien som är skitstövlar i största allmänhet. Lyckligtvis har jag stött på få av dem under mina resor. (Tror att de går att räkna på ena handens fingrar faktiskt.)
Likaså är Idas påstående att ”Australiensarna är rätt så lata, rasistiska och arroganta” också en generalisering. I jämförelse med japaner kanske aussies kan kallas lata. De flesta nationaliteter kan å andra sidan stämplas som lata i jämförelse med japaner…
Vad du får arroganta ifrån vet jag inte.

aus-immigrants.jpg

Anklagelsen om rasism kan jag förstå lite bättre, för visst har Australien en komplicerad nutidshistoria. Aboriginernas resa sedan européernas ankomst 1788 har varit kantad av mycket lidande. Under de senaste decennierna har deras situation förbättrats väsentligt, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Dessutom skiljer sig aboriginers rättigheter och levnadsvillkor en del från delstat till delstat, som du kanske har märkt om du har rest runt en del.
Själv har jag under mina resor märkt en tilltagande respekt och beundran för aboriginernas historia och kultur bland vita australier. Det bådar gott för framtiden.

Har jag själv inga invändningar då? Är allt perfekt i Australien? Är människorna felfria?
Givetvis inte. Man har inte kommit lika långt i jämställdhetsfrågor. Det finns fortfarande en slags machokultur, som hyllar den väderbitne boskapsskötaren/järnvägsrallaren/ /långtradarchaffisen. Detta trots att Australien hör till ett av världens mest urbaniserade länder. Även på hög politisk nivå försöker man ibland förminska och förlöjliga kvinnor just för att de är kvinnor. Jag kan bara minnas att jag har hört ett rasistiskt skämt under mina resor. Sexistiska skämt har jag hört desto fler av.
Jag vänder mig också mot Australiens miljöpolitik, där miljötänk får stå tillbaka för kortsiktiga, ekonomiska mål.

Inledningen av Idas kommentar löd så här: ”När ska någon våga ta ner detta överskattade land från sin piedestal?”
Australien hamnar ofta högt på listor över ”Mitt drömresmål” och Sydney vinner titt som tätt utmärkelsen Världens populäraste stad. Det känns inte troligt att så skulle vara fallet om befolkningen bestod av mestadels otrevliga människor. Australiens bluff skulle ha synats och avslöjats för länge sedan.
Eller om vi säger så här: Är de charmiga och gästvänliga australierna bara ett luftslott, så skulle jag ändå fortsätta att boka rum på det slottet, för jag trivs så förbaskat bra där.

Slutligen undrar jag om du, Ida, skulle ha lust att bli intervjuad av Australienbloggen?