Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Devils Marbles – ägg från en regnbågsorm

road-trains.jpg

Road trains norr om Alice Springs

Det är morgon och vi lämnar Alice Springs i vår hyrbil och fortsätter mot Darwin. Efter några mil kan vi inte få in någon radiostation på FM-bandet och sista pinnen på mobilen försvinner. Vi är i the Outback.

Vi möter inte många bilar, men de få vi möter vinkar vi till och får vinkningar tillbaka. Det hör till när man kör bil i the Outback, eftersom det kan gå långt mellan bilarna. Varje möte blir lite av en överraskning: ”Vi är inte helt ensamma här ute i ödemarken trots allt!”

Två timmar längre norrut stannar vi för en kissepaus. Värmen slår emot oss när vi kliver ur bilen. Det är säkert 30 grader i skuggan. Hur varmt det är i solen, vågar jag knappt inte tänka på.
Jag slår vad om att det inte finns någon turistinformation i Northern Territory, som berättar om flugorna. Jag menar inte flugorna utan flugorna. Vad sysslar dessa små odjur med, när de inte i stora moln kretsar runt en människa, som just klivit ur sin bil? Hur lokaliserar de människan, som precis lämnat det härligt luftkonditionerade fordonet? Vad gör de efter att alla människor, vilt fäktande, återvänt till bilen och smällt igen dörrarna? Spelar poker? Fikar?
Vi springer den sista biten tillbaka till bilen för att skaka av oss alla flugor. Givetvis har vi ändå ett par på insidan, när vi rullar ut på vägen igen.

Devils_Marbles.jpg

Devils Marbles. Foto: Wikipedia

Ett par timmar in på eftermiddagen är vi framme vid Devils Marbles; gigantiska stenbumlingar i granit, som ligger liksom slängda lite här och där på båda sidor av vägen. Det finns en geologisk förklaring till Devils Marbles bildande, som sträckt sig över miljoner år:

bildandet.jpg

Devils Marbles finns med i aboriginernas skapelsemytologi. Regnbågsormen, från vilket allt liv stammar, ska ha lagt ägg här. Det är en lite mer spännande förklaring, tycker jag.
Av religiösa skäl var det naturligt för de lokala aboriginerna att kräva tillbaka detta stycke land från det vita Australien. Den 28 oktober 2008 skapades därför Devils Marbles Conservation Reserve.

I praktiken innebär inte det något speciellt för besökaren. Det har dock en stor symbolisk betydelse, då Parks and Wildlife Service of the Northern Territory hyr marken på 99 år, dvs samma villkor som Uluru National Park. Även här drivs parken av Park Rangers tillsammans med aboriginer.

marbles1.jpg

Parken är tack vare sin storslagenhet och närheten till Stuart Highway mycket populär med ca 100 000 besökare årligen.

Besök parkkontoret för information om guidade bushwalks och andra aktiviteter.

Efter vårt besök i vid Devils Marbles känns det skönt att sätta sig i den svala bilen igen, och snart rullar vi vidare mot nya mål. När vi har kört en kilometer sätter sig en fluga på min näsa.

Webb:
Devils Marbles Conservation Reserve
Tourism Northern Territory