Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Flagga för Australien

ausflag1.jpg

Här har vi den australiska flaggan.
Stjärnorna till höger är södra stjärnhimlens mest kända stjärnbild: Södra korset. Det återfinns på flera andra nationsflaggor på södra halvklotet såsom Nya Zeeland, Papua Nya Guinea och Samoa.
Den sjuuddiga stjärnan till vänster kallas Commonwealth Star. Varje udd symboliserar en delstat, dvs New South Wales, Victoria, Tasmanien, South Australia, Western Australia och Queensland. Den sjunde udden representerar territorierna; Northern Territory, Australia Capital Territory, Jervis Bay Territory, Christmas Island och Cocos Islands, Ashmore och Cartier Islands, Coral Sea Islands, Heard Island och McDonald Islands, Australian Antarctic Territory samt Norfolk Island. Skulle i framtiden ytterligare stater tillkomma, kommer dessa att representeras av den sjunde udden; dvs stjärnan kommer inte växa.

Att Union Jack hänger kvar i vänstra hörnet beror på att Australien är medlem i det Brittiska Samväldet. Det var nämligen inte tal om att klippa banden helt med Storbritannien, när man fick sin självständighet 1901.

Då och då blossar debatten upp om att flaggan borde ändras, dvs Union Jack borde tas bort. Många av dem som förespråkar en ändring är republikaner, som tycker att Australien borde lämna det Brittiska Samväldet och få en egen statschef istället för den engelske monarken. Dock finns också de som vill behålla Drottning Elizabeth II som statschef men ändå ta bort Union Jack från flaggan; ett arrangemang som Kanada har.
En annan anledning till att designa om flaggan är att den är förvillande lik den nyzeeländska. Det har hänt mer än en gång att fel flagga hissats vid statsbesök och sportevenemang i andra delar av världen. När dessutom en av Australiens mest namnkunniga monarkister, Pauline Hansen, i ett test ombads peka ut den egna flaggan istället pekade ut Nya Zeelands, var det många som drog på munnen och menade att tiden för flaggbyte (och republik) hade kommit.

new-zealand_flag.gif

Nya Zeelands flagga

Många anser också att ett flaggbyte borde komma till stånd, eftersom Australiens färger, grönt och gult, inte finns med på den nuvarande flaggan. Dessutom saknas referenser till Aboriginerna och deras färger: Gult som solen, rött som jorden och svart som människan.

Här är några förslag på hur en ny flagga skulle kunna se ut:

ausflag2.jpg

Detta var vinnande bidrag i Ausflag’s 2000 professional designers’ competition. Flaggan är designad av Franck Gentil.

ausflag3.jpg

Detta är den så kallade Eureka-flaggan som hissades av revolterande guldgrävare i Ballarat 1854. Den symboliserar fortfarande protest- och alternativrörelse i Australien.

ausflag4.jpg

Ett förslag med de aboriginska färgerna.

ausflag5.jpg

Ett förslag med de aboriginska färgerna.

ausflag6.jpg

Min favorit. Australiens ”rätta” färger, statsvapnet samt den aboriginska solen.

Vilken tycker du är snyggast?