Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gästvänliga Australien

Klimatet, stränderna och den exotiska naturen brukar vara anledningar, som folk nämner varför Australien är ett så fantastiskt ställe att resa till. I nästa andetag lägger man ofta till: ”Och så människorna förstås!”

Aussies är helt enkelt väldigt trevliga och lätta att ha att göra med. Det är givetvis en grov generalisering, men den stämmer ändå ganska bra. Man är öppen, rolig, glad och har en no-worries-attityd till det mesta.
Kanske skiner glädjen och stoltheten över att bo i ett så fantastiskt land igenom? Därav kommer också att man utan vidare kliver in i rollen som guide oavsett om man är en sån till profession eller bara en glad, men entusiastisk, amatör. Med en aussie som ciceron blir turen till Uluru, promenaden mellan Circula Quay och Operahuset eller en bush walk i Flinders Rangers någon alldeles extra.

Den typiske australiern är också mycket gästfri. I slutet av 80-talet arbetade jag med att se till att bilarna till Danmarksfärjan i Göteborg kom på båten ordentligt. Det var senhöst och det regnade i sidled på det där charmiga viset som det ofta gör på Västkusten på hösten, vintern, våren och sommaren. Själv var jag ändå nöjd eftersom jag hade en bokad biljett till Sydney två månader senare. Det kunde regna hur mycket det ville, för jag skulle ändå iväg till sommaren.

När ett par från Adelaide stannade till hos mig och köpte en enkel till Frederikshavn kunde jag inte låta bli att berätta att jag minsann skulle åka till Australien. ”Men då måste du komma och hälsa på oss!” kom svaret. Jag skrattade och sa ”Visst!” Det är ju så man säger.
De åkte vidare, men ett par minuter senare kom de tillbaka med en lapp med telefonnummer och en adress strax söder om Glenelg. De menade det verkligen!

Några månader senare efter att ha kört sträckan Melbourne-Adelaide via Great Ocean Road på en dag (fråga mig inte hur det gick till!) parkerade vi utanför deras hus och klev på. Välkomnandet var av slaget gamla vänner får, som kommer på besök. Snart satt vi med ett glas vitt i handen och berättade om vad vi upplevt så långt i Australien och vad vi skulle hitta på de närmaste veckorna. Dagen efter tog de med oss till Barossa Valley och Hahndorf.

stu-marcia.jpg

Detta är Marcia och Stuart 25 år senare; november 2013. De hämtade mig vid flygplatsen och mottagandet blev detsamma som tidigare gånger; som om en gammal vän kommit på besök. Snart satt vi med ett glas vitt i handen, pratade om det som varit sedan sist och tittade på foton av nära och kära på våra iPads.
Här har vi just avnjutit en härlig seafood-lunch i Brighton och tar en promenad längs med vattnet.

– Ta med dig familjen nästa gång, löd uppmaningen när jag reste vidare. Det är inte omöjligt att jag tar dem på orden,