Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gott nytt år gånger nio!

Av Posted on Inga taggar 0

Igår vid 14-tiden satt vi i godan ro och fikade, när det plötsligt slog mig: ”Nu är det midnatt i Sydney!”
Paddan kom upp, vi hittade snabbt en live-cam och kunde njuta av de sista minuterna av fyrverkeriet.

Under senare delen av eftermiddagen började det komma upp klipp från tolvslagen i Australien på Youtube och på de stora dagstidningarnas sajter. Ja, jag skriver tolvslagen, eftersom Australien är så stort på bredden att man har nio tidszoner.

Som syns i tabellen är det fem timmar och trettio minuters tidsskillnad mellan Cocos Islands i väster och Norfolk Island i öst.
Bra att veta är att vissa delstater har sommartid medan andra inte har det. Det kan ge upphov till viss förvirring eftersom det då blir tidsskillnad inte bara mellan latituder utan även mellan longituder. I Queensland visar klockorna samma tid som i New South Wales i juni medan man i januari ligger en timme efter. Samma är förhållandet mellan Northern Territory och South Australia.

Tidsskillnad mot Sverige i januari / juli
Cocos Islands +5½ / +4½
Christmas Island +6 / +5
Western Australia +7 / +6
Northern Territory +8½ / +7½
South Australia +9½ / +7½
Queensland +9 / +8
New South Wales, Victoria, Tasmanien +10 / +8
Lord Howe +10 / +8½
Norfolk Island +10½ / +9½

Om vi för ett ögonblick glömmer Australiens öar i Indiska Oceanen och Stilla Havet är det ändå tre timmars tidsskillnad mellan öst och vast; dvs när klockan nådde midnatt i Sydney var klockan bara 21.00 i Perth.

Så här såg det ut i Sydney vid tolvslaget:

Fyrverkeriet, som med all rätt räknas till de främsta i världen, börjar riggas lång tid före nyår. Speciellt monteringen av pjäser, som skjuts upp från Sydney Harbour Bridge, påbörjas flera månader innan.

Nu ligger 2013 bakom oss och 2014 har just börjat. Låt mig därför önska alla läsare av Australienbloggen ett riktigt gott nytt år!