Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Intervju med Marie Östlund

marie.jpg

Bor i: Stockholm
Site: www.australienresor.se

Marie Östlund arbetar på Australienresor; en av de största resebyråerna som specialiserar sig på Australien i Sverige. På TUR-mässan i Göteborg 21-23 mars kan du träffa henne och få tips inför din nästa Australienresa.

Berätta om företaget som du jobbar för.
Australienresor har funnits i Sverige sedan 2007 och vi specialiserar oss på skräddarsy resor till olika kunder, olika segment och intresseområden så att man ska få sin drömresa. Vi har stor erfarenhet av landet förstås; alla som jobbar hos oss har varit där, jobbat där eller kommer ifrån Australien, vilket innebär att vi kan ge det där lilla extra.

Siktar ni in er på någon speciell målgrupp; åldersgrupper, en viss sorts resande?
Det är i första hand individuella resor som vi skräddarsyr men alla kan köpa sina resor av oss. Vår största grupp är 30+. Folk med familjer och barn. Man kanske är lite äldre och har gått i pension och ska ge i sig iväg på sin livs resa. Vi har inte många backpackers.

Så om någon kommer in och ser ut som en backpacker då blir det nobben?
Ha ha, man kan inte gå efter utseende. En 60-åring kan ju komma in och vilja bo på vandrarhem i Australien. Vad jag menar är att vi bokar inte vandrarhem, men vi hjälper gärna till med flygbiljetter. Vi kan också hänvisa till STA Travel, som finns i samma hus som oss i Stockholm. De är duktiga på resor för ungdomar och studenter.

Vad är det som är så speciellt till Australien?
Svår fråga. Det är människorna; deras sätt att vara. Naturen och klimatet. Det är välkänt men ändå okänt och ligger långt borta. Det går inte att komma längre bort. Det är också lätt att resa i Australien; man förstår språket, det går att äta maten, dricka vattnet.

… och bussarna har tidtabeller som stämmer.
Ja, det same-same som hemma men ändå inte.

uluru_4.jpg

Välj ett smultronställe – Vart åker du helst i Australien?
Jag har ju varit i Australien ganska många gånger, men om jag ska nämna en favorit så är det Northern Territory, för det är unikt för Australien. Vad gäller stränder, städer och natur så finns sånt på andra ställen också, men just Northern Territory; känslan att vara där det finns bara där. Den röda jorden, man känner sig så liten som människa och den respekt som man känner för urinvånarna som har kunnat överleva i en så karg natur. Och även för nybyggarna som kom dit och drog telefonledningar över hela landet.
Mitt starkaste minne från Australien är från min första resa dit 1983. Jag backpackade runt. Vi kom till Ayers Rock men det var ju före man hade byggt upp Yulara-komplexet. Allt som fanns var ett vandrarhem. Känslan när man gick ut på morgonen och väntade i mörkret på att bussen skulle komma; den känslan sitter kvar än. Den kommer alltid att finnas där som den starkaste upplevelsen. Även idag 2013 kan man dock få samma upplevelse om man reser tid och kanske tar en guidad tur. Man får lära sig så enormt mycket om aboriginernas sägner och deras respekt för vatten.
Sydney är för all del också en fantastisk upplevelse; att stå med ett glas vin i handen vid Operan, titta ut över staden och sedan gå in och se en föreställning.

Kan Australien vara semester för dig fortfarande eller är det mest jobb?
Det är semester också. Ibland åker man på en jobbresa och ibland åker man på semester.

Om man vill bege sig Off the beaten track, vart ska man åka då?
Jag åkte över till Tiwi Island och Melvin Island norr om Darwin. Det var speciellt.

Har du ett sista tips till hugade resenärer?
Ja, glöm inte bort att avstånden är längre än vad man tror. Förr när jag jobbade nere i försäljningen kunde man ha kunder som sa ”Vi kör från Cairns på morgonen och så kommer vi till Sydney på eftermiddagen.” Det är svårt att förstå att det är stora avstånd. Att resa från Perth till Sydney är som Stockholm till Kanarieöarna.
Men det är ett fantastiskt land!

operahuset.jpg