Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vegemite – ett stycke australisk matkultur

Vaknar du upp på morgonen och känner ett sug efter en kopp te och en skiva rostat bröd med en brun sörja, som smakar salt buljong? Chansen är stor att du är australier och/eller galen.
Detta mycket speciella pålägg kallas Vegemite och är något så aptitretande som ett jästextrakt med inslag av kryddor och malda grönsaker. (Jo, nu blev ni sugna va?) Jag vet inte om jag gör det värre eller bättre genom att berätta att extraktet är en restprodukt från öltillverkning, vilket å andra sidan är logiskt med tanke på all öl som dricks i Australien. Ambitionen var just också att inte låta all använd jäst gå till spillo, när Vegemite togs fram 1923.

vegemite_jar.jpg

Det finns definitivt inget annat pålägg som är så intimt förknippat med Australien. Att säga att man i Australien gillar Vegemite är ungefär som att påpeka att det finns många känguruer där. 2008 sprängdes miljardgränsen i antal sålda burkar.
Ironiskt nog tillverkas Vegemite av den amerikanska matjätten Kraft.

Miljoner australier kan ju inte ha fel? Eller kan de? Det var inte utan en viss spänning som jag satte tänderna i min första smörgås med vegemite på. Jag ska inte säga att det var något som jag gick och längtade efter eller drömde om. Det var inte heller så att jag promerade iväg till Woolworths och köpte mig en burk. Istället sökte Vegemiten upp mig: En dag stod burken där på frukostbordet hemma hos familjen som jag gästade. Give it a go, mate! You’ll love it!
Ni som sitter och ännu inte blivit av med vegemiteoskulden kan lugnt fortsätta att leva i okunskap. Vill man vara snäll kan man säga att det smakar ungefär som köttbuljong med inslag av umami. Vill man inte vara snäll kan man säga att det smakar som det ser ut…
Är det nyttigt? Jo, det kan man kanske säga. Det finns ordentligt med B-vitaminer i Vegemite. Lyckligtvis finns det andra sätt att få i sig B-vitaminer. Själv kommer jag att tänka på öl…

Det senaste på bred-något-otäckt-på-smörgåsen-fronten kom 2009. Efter decennier tyckte man tydligen på Kraft att det var dags för en försiktig breddning av produktlinjen. Alltså tryckte man ner lite mjukost i en burk med brunt gojs i och simsalabim hade man ett nytt pålägg: Vegemite Cheesybite. Det smakar som, och sitt ner när ni läser detta, Vegemite med ost!

Denna reklamfilm från 1956 är klassisk:

Nu hör jag er upphetsat ropa: ”Finns Vegemite i Sverige?” Jag kollade runt i ett par av de större matbutikerna i Göteborg, men utan resultat. Till sist fick jag dock tips om att The English Shop med butiker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala säljer Vegemite. Dessutom har de en webshop.

vegemite-banner.jpg

Själv tar jag hellre en öl …

Lägg gärna er röst på Australienbloggen i kategorin Bästa reseblogg:

Travel Blog Awards 2014!