Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Resa med tåg i Australien

indian-pacific.jpg

Indian Pacific. Foto: Great Southern Rail

Tåg i Australien är ett lyxigt och ofta dyrt alternativ. Flera av de längre tågresorna har karaktären av en upplevelse lika mycket som resa, dvs likt Orientexpressen med lyxiga vagnar, privata kupéer, restauranger med gourmemat och vita dukar på bordet, loungevagnar där du sitter och smuttar på din drink samtidigt som du njuter av panoramautsikten.

Jag har bestämt att jag någon gång ska resa med Indian Pacific från Sydney till Perth; tvärs över hela kontinenten, kosta vad det kosta vill. The Ghan från Adelaide och upp till Darwin är också lockande.

De större städerna har ofta ett välutbyggt pendel- och regiontågnät, med vilket du kan resa långt. För många utflykter i Sydney-regionen är tåget ett bra färdmedel. Katoomba i Blue Montains nås snabbt och lätt med tåget och resan norrut längs med kusten upp mot Gosford och vidare till Newcastle är mycket vacker.
Regiontågens biljetter är också i de flesta fall mycket prisvärda och bekvämare än bussen.

Nedan hittar du en rad relevanta tåglänkar.
Vänligen kliv ombord. Stäng dörrarna!

Indian Pacific
Den mest klassiska av de klassiska tågresorna i Australien. Du reser från Indian Ocean (Perth) till Pacific Ocean (Sydney) eller vice versa. Det är 25 stationer däremellan; däribland Kalgoorlie, Port Augusta, Adelaide, Resan tar nästan tre dygn.
Tåget går två gånger i veckan förutom september-november, då det är två avgångar varje vecka.

Ghan.jpg

The Ghan. Foto: Great Southern Rail

The Ghan
Vill du korsa landet på höjden, mellan Adelaide och Darwin, är the Ghan tåget för dig. Då större delen av det inre av Australien är mer eller mindre ödemark, Outback, stannar tåget endast i Alice Springs och Katherine. 54 timmar kommer du att tillbringa ombord på The Ghan om du åker med hela vägen. Tågen går en gång i veckan.

The Gulflander
Detta är i jämförelse med andra australiska järnvägsäventyr en kort resa; endast fem timmar. Du reser från Normanton till Croydon; två små städer i norra, centrala Queensland. Här är det verkligen resan som är målet. Tåget går mellan de små städerna Normanton och Croydon i det avlägsna och sällan av turister besökta Gulf Country.
Räkna med mycket natur för pengarna. Undvik månaderna november-april, då det är regnsäsong.

Rail Australia är en samlings-site för järnvägar i Australien.