Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fem anledningar att besöka South Australia

Detta blogginlägg är ett samarbete med Hummingbird Lifestyle Travel.

Alltfler resenärer upptäcker South Australia – delstaten som har så mycket att erbjuda. Jag har inte kunnat hålla mig borta från South Australia under någon av mina fem resor till Down Under.
Här är fem anledningar att besöka South Australia:

Adelaides stränder lockar många resenärer

1. Adelaide

South Australias huvudstad ger ett grönt och luftigt intryck, och inte konstigt det eftersom centrum är omgivet av parker.
En promenad längs med Torrens River ett stenkast från shoppinggatorna rekommenderas, eller varför inte en picknic? Chansen är stor att du får se svart svan, pelikaner och den lokala roddklubben ute på en träningsrunda.
Många tar till spårvagnen ut till Glenelg för lite strandhäng och Fish and Chips, och vill du njuta av solnedgången så har du kommit helt rätt. Eftersom stranden är många kilometer lång så blir det aldrig trångt.

Tailors Vinery i Clare Valley

2. Vindistrikten

Ingen annanstans i Australien odlas det så mycket vin som i South Australia. Det var tyska emigranter, som startade vinodling i South Australien. Därför är det inte konstigt att just Riesslingen sägs vara den bästa på södra halvklotet.
Vindistrikten ligger bekvämt nära Adelaide, och lämpar sig väl för en dagsutflykt. Det finns många arrangerade turer med en rad stopp på olika vingårdar. Oftast ingår lunch. Det är också populärt att hyra en bil och utforska de mindre vingårdarna på egen hand. Enda problemet är att det kan vara svårt att komma överens om vem som ska köra…

 

Remarkable Rocks på Kangaroo Island

3. Kangaroo Island

Gillar du djur och natur? Då är Kangaroo Island ett måste. Denna ö brukar kallas för Australiens Galapagos på grund av sitt rika djurliv. Du kommer att behöva minst en övernattning för att ta in det som ön har att erbjuda. Vad sägs om möjligheten att se känguru, emu, pingvin, koala, sjölejon och säl i sina rätta element? Den enda inhägnad som finns på Kangaroo Island är den för besökare, som vill äta sin matsäck ifred. Utanför stryker kängurur, som hoppas på en godbit.
Är detta inte nog så kanske de fantastiska stränderna kan locka.

 

Givetvis är även kyrkan i Cooper Pedy under jorden.

4. Coober Pedy

Vad sägs om en stad där de flesta av bostäderna ligger under mark? Då sommartemperaturerna ligger en bit ovanför 30 grader, är det kanske inte så konstigt. En stor del av befolkningen i Cober Pedy är involverad i brytningen av opaler, och ofta ligger vardagsrummet vägg i vägg med den egna gruvan.
Staden ligger i the Outback nästan 90 mil norr om Adelaide, så du kommer antagligen vilja sova en natt där. Varför inte då i ett hotell under mark? Passa också på att undersöka utbudet av opaler i världens opalhuvudstad. Någon därhemma skulle nog bli glad för en present…

Flinders Rangers karga bergskedjor

5. Flinder Ranges

Några timmars resa timmar norrut från Adelaide ligger bergskedjan Flinders Ranges, som är ett omtyckt resmål för campare, bergsklättrare och folk som gillar djur och natur. Bra övernattningsalternativ finns i närheten av den gigantiska Wilpina pound, som är en naturlig amfiteater med höga kanter.
Det finns många turer från Adelaide upp till Flinders Ranges, men givetvis kan du hyra en bil och köra själv. Då är det lämpligt att bunkra upp med vatten och mat i den lilla staden Quorn. Därefter börjar vildmarken.
Kängurur och emuer ser man titt som tätt och uppe i luften glidflyger örnar. Har du tur så får se den mycket ovanliga gulfotade klippvallabyn.


Som så ofta i detta stora land finns det mycket mer att upptäcka och uppleva. På min Bucket List för South Australia finns:

  • Jag skulle vilja se mer av kusten; speciellt i Eyre Peninsula med Port Lincon och Yorke Peninsula
  • Jag är sugen på att lägga ytterligare ett par dagar i Flinders Ranges norra del
  • Det vore spännande att utforska norra delarna av delstaten; kanske längs med Oodnadatta och Birdsville Track.
  • Någon gång vill jag också resa mellan Adelaide och Perth. Kanske med tåg… Kanske med bil…

Vi ses i South Australia!
 
 
Vill du uppleva Australien så kan vi tipsa om att du kan kontakta Hummingbird Lifestyle Travel som är specialist på resor till DownUnder. De erbjuder resor för alla i alla prisklasser och har tips och ideer på bästa reseupplägget.