Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Att våga göra det omöjliga

”Det är ingen idé att ens försöka ta sig igenom tidigare än i mitten/slutet av juni”, ”Jag skulle inte rekommendera någon att vandra igenom bergen i snön”, ”Det är ingen som har vandrat genom the Sierras i så mycket snö”, ”the Sierras är omöjligt att ta sig igenom om det är snötäckt”. Det var några av de svar jag gick då jag öppet ställde frågan i ett forum för Pacific Crest Trail på Facebook i höstas om huruvida det gick att vandra genom Sierra Nevada om det var snötäckt och om man gjorde det tidigare än rekommenderat.

Men jag ville ta mig igenom. Jag ville vandra från punkt A (Mexico) till punkt B (Kanada) i ett svep och inte göra som vissa gör, hoppa över Sierra Nevadabergen och ta den delen senare när snön smält.

Som svensk och van vid snö tyckte jag det kändes märkligt att det skulle vara omöjligt att vandra genom snö. Har man bara rätt utrustning borde det väl inte vara några konstigheter? För säkerhetsskull bokade jag in mig på ett snöäventyr i Höga kusten i vintras, High coast winter classic (arrangerat av Friluftsbyn), en 3 dagars snöskovandring genom kustlandskapets berg och dalar.

highcoastwinterclassic07b-3.jpg
highcoastwinterclassic07-1.jpg

Höga Kusten Winter Classic, februari 2016

Med den erfarenheten kände jag mig i alla fall något säkrare, även om Skulebergets 295 m.ö.h. inte går att mäta mot de passager på över 3000 m.ö.h. som man tar sig igenom här. Så jag läste även på om snösäkerhet och kollade youtubeklipp om hur man stoppar ett eventuellt fall med en isyxa, ett så kallat self arrest, m.m. Jag beställde den utrustningen jag behövde för snön och var noga med att ha den bästa och säkraste.

whippet.jpg

En så kallad "whippet", en kombinerad isyxa/vandringsstav

Väl uppe i bergen bestämde jag mig även för att göra ytterligare en sak. Bestiga Mount Whitney. Det sammanhängande USAs, ”the lower 48’s”, högsta berg på 4418 m. Berget ligger bara 16 km från leden och är en vanlig avstickare för de som vandrar PCT. Sommartid.

Vid lägerelden i Kennedy Meadows sa en som lät kunnig på området att det nog bara var erfarna Mountaineers som gav sig i kast med Whitney såhär års. Men jag var tveksam. Och målinriktad. Jag bestämde mig för att prova och i alla fall testa att ta mig upp. Skulle det visa sig totalt omöjligt skulle det ju bara vara att vända om och ta sig ner igen.

nighthike.jpg

Så på morgonen den 4 juni ringde klockan kl 03.00 och en halvtimme senare var jag och fyra vänner på väg upp för berget. Vi hade slagit läger på 3500 m höjd, så framför oss hade vi en stigning på ca 1000 m utspritt på 7 km. Direkt stötte vi på problem. Vart var leden? I mörkret och snön tycktes det omöjligt att hitta den. Spår ledde till höger och vänster, kors och tvärs, upp och ner. Men med hjälp av min gps på telefonen och idéen om vart leden var korsade vi snö och stenar och till slut kom vi rätt! Lagom till att det började ljusna och det storslagna bergslandskapet runt om oss stegvis trädde fram hittade vi de switchbacks som ledde upp till den sista delen innan toppen.

Dryga 4 timmar efter att vi startade stod vi äntligen på toppen.

mtw02.jpg
whitneytrail.jpg
mtw01.jpg
jagwhitney.jpg

Vilken känsla! Att stå på toppen av det högsta berget i Sierra Nevada, det högsta berget i USA, att ha tagit sig upp för egen maskin och att ha trotsat alla de som sagt att det skulle vara omöjligt och bevisa motsatsen.

foresterpass.jpg

De följande dagarna tog vi oss vidare genom Sierras och bla över ledens högsta punkt, Forester pass, en passage mellan två toppar på 4023 meters höjd (Mt. Whitney ligger ju som sagt en bit ifrån leden och räknas därför inte som en del av PCT). Nu befinner jag mig i den lilla staden Bishop, strax nedanför bergen och ska ta igen mig några dagar innan det är dags att ta itu med nästa etapp med ytterligare 5 passager.

kearsarge01.jpg
kearsarge02.jpg

Kearsarge pass, en passage som jag måste ta mig över för att komma tillbaka till leden.

Så det går. Ingenting är omöjligt. Man ska inte lyssna på alla de åsikter som påstår sig vara det enda riktiga. Lyssna på dig själv och vad du vill. Läs på och använd ditt eget sunda förnuft. Gör det du känner för och lita på att du klarar av det!