Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Genom Mojaveöknen

mojave01.jpg

Efter en dryg månad på leden, i ett väder som inte kanske varit det mest karaktäristiska för öknen så har jag till slut kommit fram till den så kallade Mojaveöknen, ledens förmodligen varmaste del. Mojaveöknen kallas också ”the high desert” på grund av den höga höjd den ligger på. Här har öknen trots hettan en hel del växtlighet, bland annat de välkända Joshua träden som bara växer här. Hela Mojaveöknen är ca 60 000 kvadratkilometer stor, men leden passerar (tack och lov) bara 8 mil i dess västra utkant.

walking.jpg

Men det är hett. Mycket hetare än vad det varit tidigare och här gäller det att verkligen planera dagarna – och nätterna. För om man vill ta sig igenom det här partiet och behålla tempot får man se till att vandra både dagtid och nattetid. Mellan ca kl 12-17 på dagen ligger temperaturen kring 40 grader och det platta landskapet med dess låga vegetation gör den tiden på dygnet nästintill outhärdlig att vandra i. Att vandra i sådan hetta kräver också att man bär med sig väldiga mängder med vatten, vilket i sin tur blir tungt och således ännu jobbigare.

mojave.jpg
windmill.jpg

Siesta under en av vindkraftverken som leden tar sig fram emellan

Jag har fortfarande sällskap av de jag presenterade i mitt föregående inlägg och vi har här valt att dela upp dagarna i två pass. Vi börjar tidigt på morgonen och vandrar ca 10 miles / 16 km tills det att vi känner att hettan blir för påtryckande eller att vi kommer fram till ett bra ställe att vila på. Därefter har vi tagit siesta några timmar, för att senare kring 17-tiden börja gå igen och då gå en ungefär lika lång sträcka.

Detta innebär att jag för första gången har fått prova på hur det är att vandra i mörker! Både längs väg och i bergen. Det är en ganska häftig kontrast att få landskapet upplyst av månljuset och det lugn som sprider sig över landskapet när dess färger inte längre går att urskilja och växterna enbart visar sig som siluetter mot horisonten.

sunset.jpg
nighthike2.jpg
nighthike.jpg

I skrivande stund har jag cirka 12 km kvar av Mojaveöknen. Därefter går leden upp på högre höjder till vad som kommer leda mig mot Sierra Nevada bergen och dess stora snötäcke. Men än är vi inte inte där och så länge ska jag passa på av att njuta av varma dagar och den stekande solen!