Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

カラオケ

DSCF0952.JPG

Det finns inget som är bättre än att avsluta en bra kväll med karaoke. De färgglada neonskyltarna med texten ”カラオケ” lyser upp alla Tokyos kvarter, stora som små, varje natt. Det finns bokstavligen karaokeställen överallt. Bara du känner igen skylten med texten så kommer du att hitta dessa underbara sångplatser i de minsta av gränder och i de mest avlägsna av städer ute på landsbygden.

Order ”kara-oke” kommer från orden ”tom” och ”orkester” – eller helt enkelt, orkester utan sång. Fenomenet, som går ut på att samlas med vänner eller kollegor i ett rum med en skärm med låttexter för att sedan sjunga alla dina favoritlåtar, härstammar från Japan, men är idag även omåttligt populärt i länder som Kina, Korea och Taiwan. Givetvis finns karaoke även hemma i Sverige (där jag själv varit flitigt besökande enda sedan gymnasietiden) – men inte alls i samma utsträckning som här.

Vanligast är att du hyr just ett eget rum för dig själv och ditt sällskap. Det går bra att komma bara två personer, men fungerar även att vara upp emot 20 stycken. Det finns rum i alla storlekar och former på stadens karaoke-hak. Ofta är rummen utpyntade från topp till tå. Discolampor och strålkastare går i takt med musiken. Utbudet av sånger är även det enormt, och låtar hittar du alltid även på engelska – genom att söka på den digitala sångmenyn som finns i varje rum. Några svenska artister som japanerna själva alltid sätter på är ABBA, Roxette och Ace of Base. Säkra kort om du vill imponera på någon här med din kulturella musikhärkomst med andra ord. Glöm inte att be om instrument som maracas att ta med in i rummet för att glatt heja på och hålla takten när dina vänner sjunger!

Två stora kedjor är Big Echo (med röda skyltar och vit text) och Karaokekan övers. karaokepalatset (med blåa skyltar och röd text eller bara stora röda neon-bokstäver) som du hittar runtom i staden. Men det finns hur många fristående ställen och mindre kedjor som helst också. Om du vill kan du fråga om ”nomi-hō-dai” som helt enkelt betyder allt-du-kan-dricka. Då kan du få ett dryckespaket innehållande obegränsat med öl, vin, drinkar och andra alkohol- och alkoholfria drycker för mellan 900 – 1600 yen per timme och person inkl rumshyra (ca 60 – 150kr). Att bara hyra rummet brukar kosta runt 60kr per person och timme. På plats finns även mat och sötsaker att beställa upp och avnjuta på rummet medan dina vänner når nya kreativa höjder i sina framträdanden. Och oroa dig inte, flera karaokehak håller öppet dygnet runt, så det roliga behöver inte ta slut på många, många timmar.

IMG_7378.JPG
IMG_0317.JPG
IMG_3031.JPG