Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Cosplay

harajukucosplay5.jpg

I Japan är cosplay stort. Det vill säga ”costume play” – att klä ut sig till en en annan person, idé eller en figur ur en animerad serie. Ofta hämtas inspiration från japansk populärkultur: manga, tv- och datorspel, anime eller andra tecknade figurer.

Igår läste jag en artikel från Japan Today om hur man som flickvän ska hantera att ens pojkvän har ett ohälsosamt förhållande till en tecknad figur. Manga är nämligen otroligt populärt i Japan. Det är bara att besöka Akihabara i Tokyo där otaku (fanatiskt intresse för specifik populärkultur) är som störst så förstår ni vad jag menar. Billboards, skyltfönster, figuriner, affischer och tidningar med vackra drömtjejer, perfekt ritade med allt man kan drömma om. Enligt Japan Today är det inte helt ovanligt att japanska män blir förälskade i en av dessa figurer, och nästan ser dem som sin tvådimensionella flickvän. Detta kan givetvis uppfattas som ett jobbigt problem för den ”riktiga” flickvännen som tävlar mot en perfekt animerad drömperson.

"Advice from Japanese women on dealing with boyfriend's anime girlfriend" heter artikeln jag läser på sajten. Ett av tipsen är ”Dress up in cosplay” som din pojkväns favoritkaraktär.

Nu är detta givetvis inte anledningen till att tjejer och killar i Tokyo gillar att klä upp sig och hänga i Harajuku på helgerna utklädda från topp till tå. Men det säger ändå lite om en vis del av subkulturen här att en sådan artikel ens kan (och behöver?) skrivas.

harajukucosplay2.JPG
harajukucosplay.jpg
harajukucosplay3.JPG
harajukucosplay4.jpg