Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Minami-Koshigaya Awa Odori

awadori1.jpg

Awa Odori (Awa dans) är årets största dansfestival i Japan och äger rum på flera platser runtom i landet under augusti månad, med härstamning från 1100-talet i Tokushima då den var en slags skördefestival.

Tusentals människor klär ut sig i traditionella Awa Odori-kläder och dansar, sjunger och spelar sedan i en parad längst med gator och gränder. Dansarna sjunger och spelar till ljudet av shamisen-luta, taiko-trummor, shinobue-flöjt and bambu-klockor. I Tokushima äger än idag huvud Awa Odori rum, under Obonfestivalen andra helgen i augusti, men även runtom Tokyo arrangeras danståget som en kopia av Tokushima-festivalen, bland annat i Kōenj-distriktet sedan 1950-talet.

”Eraiyatcha, eraiyatcha, yoi yoi yoi yoi. Odoru aho ni miru aho. Onaji aho nara odoranya son, son!” ”Dansande tokar, tittande tokar. Vi är alla samma tokar, så varför dansar vi inte?” sjungs och spelas det under 3 timmars festligheter. Kvarteren runtomkring är utsmyckade med matstånd, spel och små bassänger med guldfiskar som man tävlar om att få upp med hov och sedan gå runt med i en plastpåse fylld med vatten – ett populärt spel för barn på sommarfestivaler i Japan.

I helgen fylldes våra gator hemma i Koshigaya under två dagar med dans, sång och hundratusentals människor som klappade i takt till de tusentals dansare och musikanter som uppträdde i en parad längst avspärrade huvudgator i staden under Minami-Koshigaya Awa-Odori, 南越谷阿波踊り. Det var 30e året som festivalen ägde rum i Koshigaya, och över 600 000 besökare beräknas ha varit på plats.

Vi sprang in i vår frisör och hans fru som hade reserverat sittplatser längst med huvudgatan och de insisterade att vi skulle använda dem då de själva var på väg på ärenden. En minut senare dök de upp med en bricka med öl, chips och färskt kokade edamamebönor till oss att avnjuta medan vi tittade på festivalen. VI satt i timmar och njöt av de vackra kostymerna och den medryckande dansen. Alla åldrar deltog och energin de alla utstrålade var enorm. Efter sista dansgruppen passerat förbi bjöds publiken upp att dansa med. Halva stadens befolkningen kastade sig ut på gatorna och sjöng och dansade till den nästa hypnotiserande sången; ”Eraiyatcha, eraiyatcha, yoi yoi yoi yoi.”

awadori2.jpg

Tokarnas dans.

awadori4.jpg

Kvinnor iklädda stora traditionella amigasa-hattar.

awadori5.jpg
awadori3.jpg
awadori6.jpg
awadori7.jpg

Shamisen-luta och shinobue-flöjt.

awadori9.jpg
awadori10.jpg
awadori8.jpg