Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nattmarknad i Taipei

taipei.jpg

I helgen for vi iväg på en weekend till Taipei, huvudstaden i Taiwan. Taiwan beskrivs som en härlig blandning mellan Kina och Japan. Språket och historian är kinesisk – men här finns också aningar från japanskt styre från början av 1900-talet och fram till 1945. Maten är en fusion mellan det kinesiska och japanska köket, blandat med Taiwanesiska rätter med många tropiska inslag tack vare det varma klimatet. Mango, annans och passionsfrukt. Människorna är öppna, trevliga, och glada – och många talar engelska. Ibland beskrivs Taiwan som ett mindre stökigt Kina.

Vad gäller landet i sig så pågår det en dispyt kring huruvida Taiwan (eller Republiken Kina som är dess officiella namn) är ett eget land, eller en ”icke-befriad” del av fastlandet, Folkrepubliken Kina. Kina representerar idag Taiwan i FN, men Taiwan själva anser sig vara självständiga. Landet har bland annat egen president och egen valuta. Taiwan erkänns idag bara av 25 stater.

Ofta säger man att Taipei som resemål har glömts bort av utländska turister, till förmån för andra Sydostasiatiska metropoler som Shanghai, Hong Kong och Tokyo. Men om man väl tar sig till den gröna staden, omringad av grönskande berg och med närhet till havet, finns dock mycket att uppleva.

taipei2.jpg

Taipei som stad är särskilt känt för sina nattmarknader – som växer upp på eftermiddagarna längst trånga gator, och fylls på med kläder, mat och bubblande tedrycker i mängder. Från fyra-tiden på eftermiddagen, när universitetsstudenter lämnat skolan för dagen och folk börjar röra sig hemåt från jobbet, så vaknar marknaderna till liv. Mest livat blir det mellan 20:00 till 23:00, men ofta håller marknaderna öppna fram till ett- eller två-snåret, om så vädret tillåter.

På en karta över Taipei, som är hem till 2,2 miljoner taiwaneser, markeras de fasta nattmarknaderna tydligt ut. Störst är Shillin Night Market som ligger i norra delen av staden, i ett bostadsområde med närhet till universitet och välbesökt av studenter som gärna umgås och fyndar på marknaden. Själva besökte vi Roehe Street Night Market som också hör till de äldsta och mest välkända nattmarknaderna i staden. Här sägs en av de bästa blandningarna mellan mode, nöje och street food finnas att hitta längst den myllrande gatan, upplyst av röda rislyktor.

Vandra omkring och insup atmosfären. Känner du en frän doft? Då har du precis hittat ett stånd med den ökända taiwanesiska rätten ”Stinky Tofu”. Kanske känns det mer lockande att köpa ett spett med färska, tropiska frukter eller ett glas med bubblande mjölkte – fyllt med sega tapioca-kulor. En taiwanesisk specialitet!

taipei8.jpg
taipei1.jpg
taipei3.jpg
taipei11.jpg
taipei5.jpg
taipei7.jpg
taipei12.jpg
taipei4.jpg
taipei6.jpg
taipei9.jpg
taipei10.jpg