Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Seoul

seoulday4.jpg

Från Tokyo till Seoul är det bara 2 timmar med flyg. En perfekt weekend med andra ord. Japanerna pratar mycket gott om Sydkoreas huvudstad. Dit åker de för shopping, för den fantastiska grillade maten och för de historiska platserna. Palats och tempelbyggnader, gamla stadsdelar och ultramoderniteter blandas i ett. Runtom staden reser sig berg och kullar. Grönska och fantastiska utsikter.

”Every weekend we dress up as if we were going to climb Mt. Everest,” berättar en man för oss. Och det stämmer kanske. När vi tar oss upp för Namsan Mountain möts vi av koreaner dressade från topp till tå i träningskläder, svettband, vattenflaskor, vandringsskor. Där i gassande sol, gömd bakom dimma och smogg, och i 20 graders värme, vandrar de envist upp för branten medan de sista blombladen från körsbärsträden faller ner likt skära snöflingor mot marken.

seoulday6.jpg

N Seoul Tower och vandringssträckor längst Namsan Mountain.

seoulday7.jpg
seoulday5.jpg

Det finns ett flertal palats att besöka runtom i Seoul. Mest välkänt är Gyeongbokgung i norra delen av staden. Här flockas besökare för att se den gamla koreanska arikitekturen och insupa historian. Vid ingången till palatset står den koreanska motsvarigheten till högvakten och vaktar palatset i traditionella koreanska kläder. Bakom palatsets murar står Blåa Huset, som likt Vita Huset i Washington DC är hem för Sydkoreas president.

seoulday2.jpg

Gyeongbokgung-palatset.

seoulday12.jpg

"Högvakt" utanför Gyeongbokgung.

seoulday.jpg

För vårt första besök i Seoul bodde vi på ett hotell i stadsdelen Jung-gu, precis intill stadshuset. Vi befann oss då på nära gångavstånd till shoppingdistriktet Myeongdong, palatset Gyeongbokgung, de gamla residenskvarteren med vackra koreanska trähus och smala gränder fyllda med fik och hantverksbutiker i Bukchon Hanok Village, de mer genuint koreanska kvarteren i Insa-dong där vi fick uppleva en rätt så okonventionell levande bläckfisk-lunch och så Namsan Mountain med det ikoniska kommunikationstornet med tillhörande observationsdäcket N Seoul Tower. Mycket att se och uppleva på dagtid med andra ord.

Sydkorea blir härmed mitt 43:e land att besöka. Och ett väldigt fantastiskt sådant!

I nästa inlägg återkommer jag med mer från Seoul från det att solen har gått ner och staden vaknar till liv.

seoulday15.jpg
seoulpsy.jpg

Psy är något av en okrönt stadsambassadör efter framgångarna med "Gangnam Style". Här masker i 100-pack som säljs i ett gatustånd i shoppingdistriktet Myeongdong.

seoulday8.jpg

Vi fick tips om att promenera runt i Insa-dong, "where the locals hang out".

seoulday9.jpg

Tusenfoting någon?

seoulday13.jpg

Seoul har ett stort antal bläckfiskrestauranger. Här tillagas maten på ett kanske okonventionellt sätt levande vid bordet.

seoulday14.jpg

I Bukchon Hanok Village får man en känsla av hur Seoul såg ut förr.

seoulday10.jpg