Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Staden utan nattåg

tokyotrain.jpg

I Tokyo slutar kollektivtrafiken att gå strax innan 1:00, vardag som helg. Det här bidrar till ett ganska tydligt mönster på restauranger, krogar och en del klubbar – folk börjar röra sig hemåt strax efter 23:00 på kvällarna. I storstadsområdet Tokyo bor det över 35 miljoner människor, vilket gör det till en av världens största städer. Av dessa är det ”bara” 9 miljoner som bor city. Resten är vana att pendla upp till två timmar i varje riktning på morgon och kväll. Många bor som oss ungefär en timme med expresståg ifrån centrum. Och även om Tokyo på många sätt och viss är en billig stad, så är taxi jämförelsevis ganska dyrt. För oss att åka hem till vår lägenhet i Saitama norr om Tokyo kostar det ungefär 1000SEK. Och det är inte riktigt så kul att avsluta en bra kväll med att betala det taxikvittot.

Så hur gör Tokyoborna själva om kvällarna?

För gemene man är det sista tåget hem som gäller. Det innebär givetvis att sista tåget hem är i princip lika fullt som rusningstågen in till stan på morgonen. Bara det att folk vid den här tiden har en tendens att vara en aning berusade. Och att sitta (och stå) och sova.

tokyonight.jpg

Men ibland vill man inte gå hem så tidigt en fredagkväll. Eller så kanske man rentutav glömmer bort att sista tåget går? Då finns några lösningar som är bra att känna till:

  • Kapsellhotell

De kända hålen i vägen där Japanska affärsmän sägs övernatta regelbundet efter en lite väl blött afterwork (eller ”drinking party” som det kallas här). På kapsellhotell bor du för runt 200kr natten i ett slags kapselliknande hål som byggts i våningar på varandra. Du kryper in i hålet och har där en mini-tv och en madrass. Inget för den klaustrofobiska. Men för ett billigt alternativ för den som måste få en god natts sömn inför jobbet dagen därpå, varför inte? Även om vi fått höra från många att kapsellhotellen inte är lika vanliga nu som förr…

  • Love hotel

Om man är två går det utmärkt att ta in på ett av Tokyos alla Love Hotels. Hotell som har som enda syfte att fungera som tillfällig mötesplats för kärlekslystna par. Ofta med skrikiga neonskyltar och catchiga namn på köpet. Ett rum kostar från 400kr natten och uppåt.

  • Karaoke!

Det går alltid att hyra ett karaokerum över natten och sova eller vila några timmar i väntan på att första tåget ska börja gå vid 5-tiden. Plus för att det kan vara mysigt att sjunga godnattvisor för varandra, men kanske inte jättekul att sova sittandes tillsammans med de andra kollegorna på en sliten skinnsoffa alla gånger.

  • Mangafik

Flera mangafik har öppet dygnet runt, och blir enligt mina japanska vänner snabbt en given hållpunkt om man råkat missa sista tåget hem. Här går det att hyra ett eget litet rum i några timmar och slå sig ner på golvet med en kudde och sova.

  • …festa till solen går upp

Eller så låtsas man att man fortfarande är 18 och har all energi i världen och sitter kvar på en mysig bar eller pulserande nattklubb till kl 05:00 och tar sen första tåget hem på morgonen.

För den som kommer till Tokyo som turist är ovan egentligen inget problem (även om det kan vara otroligt kul att testa att sova på kapsellhotell eller love hotel en natt bara för själva upplevelsen!). Men det går alltid att åka hem med taxi till billigare peng än hemma så länge som man bor innanför stadens gränser på sitt besök här.

Men för japanerna själva, och för oss andra som faktiskt bor ute i förorten, så krävs det ändå en del planering när man är ute och roar sig på stan på kvällskvisten.

shibuya.jpg