Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sydney på 61 timmar

Jun1.jpg

Jag kom precis hem från en 3-dagars affärsresa i Sydney. Två nätter på planet, två nätter i Australiens kändaste metropol. Bland palmer, höghus, kängru-stekar, flat whites och världens mest välkända operahus.

Just Australien är ett land som jag alltid tänkt besöka, men aldrig riktigt satt på någon slags prioriteringslista. Det ligger så himla långt ifrån Sverige! Men från Tokyo är det ”bara” 9 timmars nattflyg som separerar Asien och Oceanien. Och staden och dess människor lämnade mig allt annat än oberörd.

Jag jobbar som bekant med digital kommunikation. Besöket till Sydney gjorde jag med en japansk start-up inom mobilapp-branschen, för att planera en stundande lansering som jag kommer att berätta mer om i sinom tid. Och oj vad Australien tog mig med storm när det kommer till deras innovationskraft inom just mobila teknologier! Visste ni att Australiens app-ekonomi är större än både den i USA och Storbritannien? Över 140 000 Australiensare jobbar inom mobilapp-branschen. Det är vanligt förekommande att universitetsstudenter extraknäcker som apputvecklare under studierna. Fruit Ninja och Summly är två kända appar från landet.

SYDNEY15.jpg
SYDNEY16.jpg
SYDNEY17.jpg
SYDNEY14.jpg

Mellan jobb och möten hade vi tid att utforska storstaden – där allt finns på gångavstånd och det urbana landskapet påminner om en smältdeg mellan New York, London och Singapore. Jag ger närheten till vattnet och alla enorma palmer och botaniska trädgårdar ett stort plus!

Vi vandrade från Central, längst Elisabeth Street och igenom Hyde Park. Ut igenom botaniska trädgården där vi drack lemonad och åt sötlakrits. Sen vandrade vi längst ut på udden mitt emot Operahuset och njöt av utsikten av operan och Harbour Bridge i solskenet.

SYDNEY18.jpg
SYDNEY7.jpg
SYDNEY6.jpg

I stadsdelen The Rocks mötte jag upp en gammal dagiskompis som flyttade med familjen tillbaka till Australien redan när vi alla var runt 5 år. Hon förklarade att The Rocks bäst kan jämföras med Gamla Stan i Stockholm – det var här de första europeiska bosättningarna byggdes 1788, precis intill vattnet och numera även Sydney Harbour. En populär plats för turister att strosa runt och insupa stadens historia – från gamla sjukhusgränder till vackra tegelbyggnader. Här finns även flera fik, barer och uteserveringar; så väl som flera exklusiva varumärken.

SYDNEY9.jpg
SYDNEY8.jpg
SYDNEY10.jpg
SYDNEY11.jpg

Surry Hills, intill Centralstationen, är ett av de hippare områdena i Sydney idag. Här hittar man second hand-butiker, antikviteter, juciebarer och flertalet restauranger. Vi åt middag på populära The Winery med en vän, och njöt av god mat och spännande viner från hela Australien.

SYDNEY12.jpg
SYDNEY13.jpg

Vi passade även på att besöka den kända fiskmarknaden, världens tredje största. Hit kan man komma från tidig morgon och beskåda dagens fångst av fisk, skaldjur och de största krabborna jag sett i hela mitt liv. Flera restauranger håller öppet till 16:00 om dagarna. Varför inte avnjuta grillad hummer och ostron för bara någon hundralapp till lunch eller tidig middag?

Jun3.jpg
SYDNEY4.jpg
SYDNEY5.jpg

Men som sagt, bara att vandra runt till fots i en stad är kanske så man upptäcker den bäst. Jag vet inte hur många timmar vi bara gick omkring och insöp allt som gjorde varje stadsdel karaktär så speciell. Innan planet åkte tillbaka till Tokyo i onsdagskväll gick vi än en gång ner till hamnen, och njöt sedan av skymningen nere vid vattnet med utsikt över det ikoniska Operahuset och Harbour Bridge.

Och inte bara det – jag har nu besökt mitt 44e land på resan att besöka 50 innan det att jag fyller 30 år!

SYDNEY3.jpg
SYDNEY1.jpg
SYDNEY2.jpg