Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Var äter jag sushi i Tokyo?

Om det finns en maträtt som vi förknippar med Japan så är det sushi– rå fisk på japanskt sushiris som smaksätts med vinäger och serveras tillsammans med soja, ingefära, wasabi och ofta även misosoppa. Och givetvis vore inget besök till Japans huvudstad komplett utan ett besök på en sushirestaurang!

sushilunch.jpg

En sushilunch serveras ofta med misosoppa, soja, inlagd ingefära och grönt matcha-te.

I Tokyo finns det över 100 000 restauranger, och krogar som specialiserar sig på just sushi hittar du lite överallt. Till skillnad från i Sverige, där det ofta serveras varma maträtter på sushirestauranger också, så består menyn på majoriteten av Tokyos sushirestauranger av just sushi och sashimi (råa fiskfiléer). Den som letar efter yakitori eller yakiniku får alltså leta sig vidare.

Sushi i Japan påminner annars i stora drag om den sushi vi får i Sverige. Skillnaden är att fisken ofta är tjockare skuren – fokus ligger helt klart på råvarorna och den färska fisken som ofta köpts in på fiskmarknaden Tsukiji samma morgon. Wasabi, japansk stark pepparrot, finns ofta redan mellan riset och fiskfilén, så det behövs inte blandas ut lika mycket wasabi i sojan.

En restaurang som många hört talas om är Sukiyabashi Jiro – den lilla sushirestaurangen som drivs av 85-åriga Jiro Ono och har belönats med 3 stjärnor i Michellinguiden. I dokumentärfilmen ”Jiro Dreams of Sushi” får vi lära oss att sushitillagningen här är närmare en konst, där enkelheten och råvarorna bakom rätten står i fokus. Dyrt, men värt det alla gånger för den sanna sushientusiasten om man lyckas boka – bokning måste ofta göras flera månader i förväg; särskilt nu efter President Obamas besök tidigare i våras. Jiros ena son driver även en systerrestaurang med samma namn som har 2 Michellinstjärnor. Mer finns att läsa om båda restaurangerna här: http://www.sushi-jiro.jp/eng-index.html.

Genki Sushi kanske inte precis är lyxsushi – men det är riktigt kul! Mitt i hjärtat av Shibuyas shoppingområde är det en modern tvist på det klassiska ”rullbandsrestaurangerna” där sushitallrikar cirkulerar och man plockar de rätter man vill ha när de åker förbi. På Genki sushi beställer man vad man vill ha på en datorskärm och så ”flyger” maten fram till ens plats. Kul, billigt och populärt: http://www.genkisushi.co.jp/en/travelers/

genkisushi1.jpg

På Genki sushi beställer du mat på skärmar, och sushin rullar sedan ut till ditt bord på banor som går längst hela restaurangen.

genkisushi.jpg

Heiroku Sushi på superlyxiga Ometosando Dori serverar sushi på band som går genom restaurangen, kaiten-zushi, med riktigt fräscha råvaror och bra mat. Kan vara lång kö på helgerna, men det är värt det. Ibland får man vara med om när de filéar tonfisk inköpt på Tsukiji-marknaden. Läs mer: http://tokyocheapo.com/food-and-drink/heiroku-sus
hi-a-conveyor-belt-ride/

harajukusushi2.jpg

Lyxig rullbandssushi, kaiten-zushi, på Ometosando Dori.

harajukusushi1.jpg

Och apropå Tsukiji – världens största fisk- och skaldjursmarknad. Det är verkligen en upplevelse att komma hit en tidig morgon; titta på marknaden och sen äta sushi till frukost på en av de små restaurangerna intill. Och även om man inte orkar sig upp tidigt på morgonen så finns här massvis med små sushirestauranger som håller öppet hela dagen där fisken är fantastiskt färsk och precis inhandlad vid marknaden. (Fler bilder från Tsukiji-marknaden på min blogg här.)

tsukiji1.jpg

Tonfisk styckas tidigt på morgonen vid fiskmarknaden Tsukiji.

tsukiji2.jpg

En restaurang precis invid marknaden i Tsukiji.

Är du ute efter en sushiupplevelse utöver det vanliga kan du även spana in listan över alla sushirestauranger i Tokyo som blivit belönta med en Michellinstjärna här: http://gm.gnavi.co.jp/restaurant/list/tokyo/all_a
rea/all_small_area/sushi/all_star/
.

Och när du väl är på plats – kom ihåg att det är fiskfilén och INTE riset som ska doppas i sojasåsen! Knepigt att äta? Ingen fara. I Japan är det helt accepterat att äta sushi även med händerna.