Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

WiFi i Tokyo

Som frilansare sedan fyra år tillbaka är jag van att jämt och ständigt vara på jakt efter de bästa platserna och fiken med stabil wifi-uppkoppling. Efter flera års arbete på fik och restauranger i Stockholm har jag koll på exakt var jag ska bege mig för bra kaffe, inspirerande miljö, och bra internet oavsett var jag är i stan (Spana in min frilansfik-lista för Stockholm här). Men här i Tokyo är jag nybörjare. Och för att göra det hela än mer svårt är det förvånansvärt ovanligt med öppna WiFi här.

DSCF3510.jpg

Skaffa WiFi på flygplatsen
Till alla som besöker Tokyo och förstår vikten av att vara uppkopplad on-the-go (inte minst för att kunna använda Google Maps som är synkat med hela Tokyos kommunaltrafiksystem och är grymt, grymt, grymt!) så rekommenderar jag att hyra en Pocket-WiFi på flygplatsen. Det kostar ungefär 60kr / dag och tillåter alla i ditt resesällskap att koppla upp sig via WiFi på mobilen, datorn eller läsplattan och surfa så mycket ni vill. Ett plus också eftersom det är mycket säkrare med ett eget privat WiFi jämfört med att använda ett publikt nät. (Som bosatt i Tokyo har jag köpt en egen pocket-wifi som jag har månadsabonnemang på för att kunna koppla upp mig var som helst.)

WiFi på tunnelbanan
Tokyo Metro bjuder på WiFi i tunnelbanan – som dock är knutet till varje enskild plattform och därför inte kan användas under tiden som du åker tåg. Däremot går det bra att koppla upp sig på plattformen för att lista ut den bästa vägen att ta sig från punkt A till punkt B (eller för att ladda upp den där livsviktiga Instagrambilden kanske?). Fungerar att använda 5 gånger per dag och person.

Vardagen på Starbucks
Mer än ofta slutar det med att jag sätter mig på Starbucks och jobbar. De har lokaler över hela Tokyo, och dessutom stabilt WiFi OCH bra eluttag. Trist nog är det annars den stora boven – att man inte kan ladda datorn på de flesta ställen. För att använda WiFi här krävs det dock att man registrerar sin mail som användarnamn INNAN man kopplar upp sig på deras nät – så gör det med fördel redan nu om du är på väg hit: https://service.wi2.ne.jp/wi2net/SbjReg/2/?locale
=en

starbuckswifi.JPG

Starbucks finns över hela Tokyo, har bra WiFi och elutag.

Fik med WiFi
I förra veckan tog jag ett möte på e.a.gram i Roppongi Hills som hade både grym cappuccino, mysiga fåtöljer och öppet nät: http://pscoop.jp/eag/index.html

En färsk lista över fik med bra WiFi hittar du hos Tokyo Cheapo: Free Wi-Fi Cafés in Tokyo.

Även Tokyo Food Place har en matnyttig guide med bra och hängvänliga WiFi-ställen: Chilling In Tokyo: Cafes and bars with free wifi. (Största tack till Henrik Flink för tipset!!)

Jag hoppas snart kunna bilda mig en egen lista över grymma fik med WiFi och cool miljö. Tyvärr går den kombinationen inte alltid hand i hand i denna stad (varav jag igen slår ett slag för pocket-WiFi!).

IMG_9155.JPG

e.a.gram i Roppongi Hills har grym cappucino och öppet nät!

UPPDATERING: Sedan början av juni erbjuder telekombolaget NTT alla besökare till Japan att använda deras 45 000 surfzoner runtom i landet kostnadsfritt under två veckor. Registrering görs med fördel innan avresa. Läs artikeln och guide kring hur du använder tjänsten på Vagabond här: Passet ger dig gratis wifi i Japan.