Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

10 galna temarestauranger i Tokyo

Tokyo vimlar av udda temarestauranger, temabarer och temakaféer! Allt från robotar som dansar till Gangnam Style och mentalsjuksköterskor som låser in dig i en cell, till fluffiga ugglor och franska 30-tals maids. Den som letar efter en udda, och många gånger helt bisarr, middagsupplevelse har helt klart hittat till rätt stad.

1. Shinjuku Robot Restaurant
Bland de kändaste av Tokyos temarestauranger finns Robotrestaurangen i Shinjuku. Du kommer att få uppleva robotar som dansar tillsammans med halvnakna kvinnor till ljudet av Psy’s Gangnam Style, en panda som rider in på scen på en robotkossa, en sjöjungfru som graciöst glider fram längst golvet ridandes en robothaj och så en gigantisk spindelkvinna som givetvis flyger in i rummet upplyst av röda strålkastare, samtidigt som power rangers sitter på scen och spelar piano på roterande plattor. Maten är inte den bästa, men upplevelsen är av en annan värld. Plats bokar du med fördel på hemsidan.

robot3.jpg
robot1.jpg
robot2.jpg

2. Alcatraz E.R.
Alcatraz E.R. i Shibuya är ett mentalsjukhus där fångarna ibland rymmer och hela lokalen mörknar under en kuslig spökuppvisning. Servetriserna är alla klädda som sjuksköterskor och följer dig vid ankomst till en liten cell där du och ditt sällskap förblir inlåsta under hela middagen. Det bästa med Alcatraz är den kreativa drinklistan där du blir serverad drycker i all från sprutor och provglas till zombiehuvuden och dropp.

alcatraz.jpg
alcatraz2.jpg
alcatraz3.jpg

3. The Lock-Up
Även kedjan Lock-up specialiserar sig på fängelsetemat, här med fångklädda servitriser och en meny med spöktema. Välkomnas gör du av ett spökbarn… Inte lika maffigt som Alcatraz E.R. men ändå en kul upplevelse. Restauranger finns i flera stadsdelar, bland annat Ueno och Shibuya.

lockup.jpg
lockup2.jpg

4. Maid Cafés
Vad vore Tokyos Akihabara-distrikt utan sina Maid Cafés? Från lunchtid och fram till sent på kvällen ser du unga flickor utklädda till franska 30-tals maids stå och glatt skratta på gatorna i ett försök att locka gäster till sina söta fik. Väl inne bjuds du på gulliga drinkar med djurmönster och omeletter med kattungar på. Du får ett val att fota dig med en maid eller att utmana dem på ett familjespel, som UNO. De två största kedjorna är Maidreamin och Home Café. Favoriten är Maiddreamin eftersom man där kan få se tjejerna uppträda i den typ gulligaste dansuppvisningen jag någonsin sett – med alla fikets gäster, klädda i katt- och kaninöron och utrustade med light sticks, på-hejande. Maid Cafés må kännas sexistiska, men med åren har de blivit en given del av Akihabara och andra delar av Tokyo och Japan. Besökare är allt från kompisgäng, par och så en och annan ensam man. Vissa går även så långt som att kalla maids för den moderna tidens geishor. Jag förhåller mig smått kluven till konceptet, men det är en annorlunda och kul upplevelse.

maidcafe3.jpg
maidcafe2.jpg
maidcafe.jpg

5. Star Club
Super Mario-baren Star Club är hemmakväll med polarna med extra allt. Här finns allt en äkta 8-bitars fan kan drömma om – från gröna rör i taket, Mario-hattar, bombformade kuddar och peach princess-drinkar på menyn till en nintendoformad servetthållare och stjärnlampor. På tv-skärmen i den lilla baren, som bara rymmer ett dussin gäster, finns ett stort urval av Nintendo-klassiker att välja från; Super Mario Bros 1, 2, 3 och 4, Mario Kart, Donkey Kong och så Super Smash Bros. Spelar gör du tillsammans med de andra gästerna runt bardisken, och alla vill vara med och heja på. Menyn består givetvis av allt den perfekta spelkvällen kan önska – chips, popcorn, chokladtryfflar och jordnötter; allt i en helig blandning.

supermario.jpg
supermario2.jpg

6. Kattcafé
Tokyo är känt för sina många kattcaféer och de finns att hitta i princip överallt i staden. Här betalar du per timme för att komma in och leka med katter och dricka en kopp kaffe. Jag har läst att kattkaféerna kom till i Japan då flera lägenhetsföreningar inte tillåter husdjur och japanerna som älskar djur därför inte har någon att leka och mysa med hemma. Svaret är att besöka ett kattcafé eller något av de andra djurcaféerna i staden.

cat1.jpg
cat2.jpg

7. Ugglecafé
På Tokyos hajpade ugglefik får du mysa med ugglor till ljudet av klassisk musik. Mest känt är Fukuro no Mise på Tsukushima, men där kan det vara svårt att komma in då det ej går att förboka och kön för de en-timmas-pass som finns på en dag fyller upp tidigt på morgonen. På Akiba Fukuro i Akihabara kan du förboka en plats så att du garanteras att träffa ugglorna. Kostnaden ligger på mellan 1000-1500 yen för en timme inklusive en dryck (ca 70-120kr).

Egentligen känns ugglefik väldigt fel, då vilda djur förmodligen inte trivs särskilt bra i fångenskap och med frekventa besökare. Konceptet växer dock i popularitet runtom i världen, och när ”Annie the Owl” hade ett pop-up-fik i London i april i år anmälde sig tusentals människor som ville komma och fika med ugglorna.

ugglefik3.jpg
ugglefik.jpg

8. Golden Gai
Golden Gai is sig är inte känt under just kategorin ”galna temabarer” men likväl har de här över 200 minibarerna i Shinjukus Kabuchiko-distrikt alla distinkta teman; allt från Flamenco, 60-tal och Rock till Fjällstuga, Karaoke, Leksakstroll och Rymden. Här trängs du runt en bardisk och småpratar med barägaren tillsammans med de runt ett dussin andra gäster som får plats på varje ställe. Helt klart en av Tokyos bästa platser för en barrunda! Jag har skrivit ett blogginlägg om en helkväll här tidigare: Golden Gai

goldengai.jpg
goldengai2.jpg

9. Ninja Restaurant
Ninjarestaurangen i Akasaka – där du leds av en ninja genom hemliga gångar till den dolda ninjabyn. Här äter du din middag i små ninjahus och blir underhållen av ”Master Ninja” som framför trolleritrick. Den bästa matupplevelsen av alla restauranger jag nämnt i detta inlägg; och en plats som självaste Beyoncé har dinerat på.

(Bild lånad från Japan Times.)

p3-bars-c-20140407.jpg

Bild lånad från Japan Times. Foto: Yoshiaki Miura

10. Alice in Wonderland
Det finns ett stort antal Alice i Underlandet-restauranger där du serveras av tjejer utklädda i blå klänning med vitt förkläde, precis som Disneyfiguren, och där inredningen påminner om olika scener från filmen. Välj mellan bland andra Alice in a Labyrinth i Ginza, Alice in a Fantasy Book i Shinjuku eller Alice in an Old Castle i Ikebukuro.

(Bild lånad från: Diamond Dining – Alice in an Old Castle.)

500_Alice_Themed_Cafe_Old_Castle_ikebukuro.jpg

Bild lånad från: Diamond Dining – Alice in an Old Castle

600_Alice_Themed_Cafe_Dancing_Land.jpg

Bild lånad från: Diamond Dining – Alice in Dancing Land

11. Zauo – fiska din egen middag! (Bonus)
I Kameido, tre stationer ifrån Akihabara på JR Sobu Line, ligger en restaurang där du själv får fiska upp middagen. Mitt i lokalen breder sig en gigantisk pool ut, fylld med olika fiskar, skaldjur och ålar. Bord står utplacerade i ett stort träskepp, varifrån du lätt kan sitta direkt vid bordet och fiska i poolen nedanför. När du till slut får napp väljer du själv hur du vill förbereda rätten – som sashimi, sushi, grillat eller friterat som tempura. Restaurangen hör till kedjan Zauo som har flera lokaler runtom i Tokyo, bland annat i Kameido och Shinjuku.

fishingrestaurant.jpg
fishingrestaurant2.jpg