Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Shiogama

shiogama.jpg

Shiogama ligger en 50 minuters båtresa ifrån den natursköna kuststaden Matsushima i norra delen av huvudön Honshu; igenom den vackra, tallprydda skärgården. Shiogama är en av Japans viktigaste fiskstäder, och mycket av den tonfisk och svärdfisk som fiskas utanför landets östra kust kommer i land här. Staden har flest sushirestauranger per kapita i Japan; och därmed troligtvis även i hela världen. På vägen tillbaka till Tokyo från Matsushima vandrade vi igenom Shiogamahamnen och stötte på en mindre fiskmarknad som hade öppet på söndagsmorgonen. Färgglada fiskar, tång i mängder, rymdvarelseliknande bläckfiskar och så röda bollar som en äldre dam glatt förklarade var ”sea pineapples” på självsäker engelska.

En småbarnsmamma stod och sålde gryta på färska ostron och musslor som förbipasserande köpte med sig och snabbt surplade upp med hjälp av träpinnar. ”Where are you from?” Frågade hon oss, även hon på engelska. ”Sueden kara kimashita” svarade vi stolt på japanska. En annan dam kom förbi och gav oss varsin skål med misosoppa, fylld med nytillagat sjögräs. Sen fortsatte hon med att visa upp sitt stora utbud ostron till en man som var mitt uppe i att välja kvällens middag. Kvinnan med ostrongrytan kom fram till oss igen med två små blyga söner om benen. Hon puttade lätt på deras ryggar sista biten mot oss, och de gick med flackande ögon fram och gav oss varsin origamikrana; fåglar vikta av färgglatt papper. ”Present from Japan” sa mamman glatt till oss innan hon vände om och gick tillbaka till sitt ostronstånd. Själva tog vi snart tåget vidare mot Sendai, för att lite senare åka Shinkansen hela vägen tillbaka 1,5h ner till Tokyo.

shiogama6.jpg
shiogama3.jpg
shiogama8.jpg
shiogama7.jpg
shiogama2.jpg
shiogama4.jpg
shiogama5.jpg
shiogama9.jpg