Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Svenska nomader – en mötesplats för digitala nomader

Av Posted on Inga taggar 0

Begreppet digital nomad beskriver ett sätt att jobba; och ett sätt att leva. Med hjälp av digitaliseringen kan vi idag förändra vad det traditionellt har inneburit att ha ett 9 till 5-jobb. Med en laptop och en stabil Wi-Fi-uppkoppling går det idag att jobba från var som helst; vare sig det är hemma, på ett café i Tokyo eller i en hängmatta på Bali.

Jag har själv benämnt mig som digital nomad sedan det att vi först flyttade till Tokyo 2014 (jag skrev om det för Vagabond 2015 här). Jag har fortsatt jobba mot Sverige genom mitt egna företag på distans, och även växt verksamheten till en digital byrå. Samtidigt har jag kunnat ta in perspektiv från både Japan, England och olika resor jag gjort runtom i världen.

Att arbeta på distans är en växande trend – både för frilansare, entreprenörer och anställda. I USA uppges 35% av arbetsmarknaden bestå av frilansare, och siffran beräknas öka, både i USA och resten av världen.

Enligt en undersökning från UpWork uppger 92% av digitala nomader att de har blivit lyckligare sedan de blev platsoberoende i sina arbeten. Enligt samma undersökning uppger också 59% att de tjänar mer sedan de blev digitala nomader.

Häromveckan befann jag mig i Lissabon och talade på en tech-konferens om varför företag bör öppna upp mer för att tillåta sina anställda att jobba på distans. Idag finns det företag som existerar helt på distans, med 200 anställda, och där alla håller kontakten digitalt och jobbar med varandra med hjälp av olika digitala verktyg. Ett sådant exempel är Gitlab, som även satt i samma panel som mig i Lissabon, och där hela teamet inleder varje morgon med ett videosamtal på trettio minuter. Tre gånger per år träffas de även någonstans i världen för en veckas workshop; senast flögs hela teamet till Mexiko. Resten av tiden får de anställda jobba från vilket land eller vilken plats de själv önskar – bara de sköter sina arbetsuppgifter.

Mer om panelen finns sammanfattat här: Why companies should be pushing for remote.

 

Svenska Nomader – en mötesplats för svenska digitala nomader

Sedan januari 2017 har jag, tillsammans med Christoffer Persson och Yasmine Åkermark jobbat med Svenska Nomader – en mötesplats för svenska digitala nomader där vi samlar fakta och inspiration för dig som vill ut och uppleva världen och samtidigt jobba på distans. Under de senaste månaderna har vi kommit i kontakt med så otroligt många fascinerande personer som lever platsoberoende på ett eller annat sätt, och som gärna är med och delar med sig av sina erfarenheter för nätverket.

I januari skrev jag en krönika på ämnet för Internetworld: Gig economy: Utan lägenhet, bil och egen säng – varför inte dra till värmen? Det traditionella arbetslivet håller på att förändras till följd av digitaliseringen, globaliseringen och den nya gigekonomin där allt fler tar sig an flera kortare uppdrag istället för att söka sig till en fast tjänst.

Enligt Digital Nomad-profilen Pieter Levels, som ligger bakom nomadlist.co, kommer det finnas 1 miljard digitala nomader år 2035.

Framåt kommer det innebära en stor förändring både för den enskilda individen, samhället och företag. Det är en intressant diskussion att vara del av och att få rapportera kring genom Svenska Nomader. Och jag är övertygad om att vi kommer att se många företag framöver sträcka sig till att erbjuda sina medarbetare inte bara flextid, utan även flexrum.

En digital nomad är en person som jobbar platsoberoende med världen som kontor. Det känns som en ganska härlig tillvaro i mina öron.