Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Oberer Letten – bada mitt i Zürich

obererletten.jpg

Flodbadet Oberer Letten, längst med floden Letten, är ett av de färggladaste och mest vibrerande platserna att hänga på under den varma sommaren i Zürich; för att umgås med vänner, dricka öl och för att bada. De unga Zürichborna tar sig till toppen av området, precis vid foten av Zürich Marriott Hotel, packar ner kläder och värdesaker i en vattentät ryggsäck, och hoppar sedan ner i den svalkande floden från bron Drahtschimidlisteg. Därefter driver man med strömmen ungefär 500 meter och hoppar upp på en av bryggorna vid Oberer Letten. Här serveras öl, glass och nygrillad korv vid olika barer,

Don Quijote

don3.jpg

Polaroidkameror, maskeradkläder, light sticks, manga och elektronik. Don Quijote är ett Clas Ohlson på steroider och säljer allt du inte visste att du behövde. Ett fantastiskt varuhus på flera plan som finns att hitta på flera håll runtom i Tokyo – Akihabara, Asakusa, Roppongi och Shinjuku, för att nämna några. Flertalet håller dessutom öppet dygnet runt, så att du kan botanisera dig bland de senaste icke-prylarna som rosa peruker, en Hello Kitty-kudde, underligare souvenirer eller en Pikkachu-dräkt under dygnets alla vakna timmar.

don1.jpg
Något slags träningsredskap som jag tolkar är till för att få bort dubbelhaka respektive ändra formen på näsan…

GiroGiro i Kagurazaka

girogiro.jpg
Sashimi, rå fisk och skaldjur, på en bädd av kalla udonnudlar, toppad med sjögräs.

Giro Giro är ett lekfullt restaurangkoncept från den gamla japanska huvudstaden Kyoto. Här serveras en klassisk kaisekimeny, att liknas vid en japansk avsmakningsmeny, med en modern tvist. Restaurangen ligger i den gamla stadsdelen Kagurazaka, med dess kullerstensgränder, rislyktor och dolda geishahus. Maten avnjuts vid barbordet som omringar det öppna köket. Att titta på kockarna med färgglada frisyrer laga maten är halva nöjet med besöket.

Menyn byts ut månadsvis och kostar 4500 yen per person.
Adress: 5-30 Kagurazaka,

Yanaka Beer Hall

yanakabeerhall.jpg

Sommarens bästa häng för craft beer-älskare i Tokyo är det nyöppnade Yanaka Beer Hall. Tre gamla japanska hus har rustats upp och länkats samman med små gångar och torg, där ett läskande utbud av öl och snacks kan avnjutas både inne och ute mellan 12:00-20:00, tisdag – söndag varje vecka. Yanaka Beer Hall ligger i den gamla stadsdelen Yanaka, en kort promenad från Nippori Station eller Nezu Station. Många pratar om att de gamla delarna av Tokyo, i östra delen av staden, börjar få ett uppsving och blir allt trendigare bland yngre Tokyoiter.

Tokyos bästa pizza i Nakameguro?

daisa2.jpg

Pizzeria e Trattoria Da Isa i den hippa stadsdelen Nakameguro, ett stenkast från Shibuya, är en favorit bland pizzaälskare i Tokyo. Pizzabagaren Hisanori Yamamoto hade vunnit flera utmärkelser i Neapel innan han återvände till Japan och öppnade sin egen restaurang 2010. Kön utanför Da Isa är allt som oftast lång, och pizzan som bakas på surdegsbröd och finns i ett 30-tal olika varianter, tillagas nästan uteslutande av Yamomoto själv. Atmosfären är livlig, varm och spartansk. En lunchpizza kostar runt 1000JPY (70kr) och vid middag runt 2000JPY (140kr).

daisa3.jpg
Hisanori Yamamoto bakar nästan alla pizzor som serveras på Da Isa själv.

10 galna temarestauranger i Tokyo

Tokyo vimlar av udda temarestauranger, temabarer och temakaféer! Allt från robotar som dansar till Gangnam Style och mentalsjuksköterskor som låser in dig i en cell, till fluffiga ugglor och franska 30-tals maids. Den som letar efter en udda, och många gånger helt bisarr, middagsupplevelse har helt klart hittat till rätt stad.

1. Shinjuku Robot Restaurant
Bland de kändaste av Tokyos temarestauranger finns Robotrestaurangen i Shinjuku. Du kommer att få uppleva robotar som dansar tillsammans med halvnakna kvinnor till ljudet av Psy’s Gangnam Style, en panda som rider in på scen på en robotkossa, en sjöjungfru som graciöst glider fram längst golvet ridandes en robothaj och så en gigantisk spindelkvinna som givetvis flyger in i rummet upplyst av röda strålkastare,

Kirin Ichiban Shibori Garden

frozen_beer.jpg

Sommaren har kommit till Tokyo, och det innebär att Beer Garden-säsongen håller på att dra igång för fullt! Tiden på året när uteserveringar slår upp i små gränder och uppe på hustak, med utsikt över staden. I Shibuya är det Kirin Ichiban Shiobori Garden och deras ”mobile beer truck”, som byter läge varje sommar, som väcker mest uppmärksamhet, mycket tack vare deras berömda ”frozen beer”. En kall Kirin, som är en av Japans vanligaste ölsorter, toppad med fryst ölskum i form av ölslush. Innan man kommer in på Kirin Garden får man en minigenomgång om hur ölen bryggs och får provsmaka några av ingredienserna.

Drunkard’s Alley

drunkardsalley.jpg

Drunkard’s Alley, eller Nonbei Yokocho som det heter på japanska, består av två bartäta gator precis invid tågspåren i Shibuya. Bara en minuts promenad från den alltid lika folkbelamrade och kaotiska Shibuya Crossing leder en liten gata in till vänster, precis bakom varuhuset Men’s 109, på andra sidan tågspåren; lätt att missa för den som inte känner till området. Här samlas stammisar och en och annan turist, och dricker öl och whiskeydrinkar, trångt sittandes invid varandra runt bardiskar inne på de små barerna och restaurangerna. Rislyktor och neonskyltar dekorerar de två gränderna som huserar flera smala, gamla byggnader som bara rymmer ett dussintal personer vara.

Black Sheep, Manila

blacksheep4.jpg

En modern tvist på klassiska filippinska smaker och rätter har gjort restaurangen Black Sheep till en av de 15 restaurangerna matredaktionen på CNN helst vill besöka i år. Det sägs att Manila har genomgått en matrenässans på senare år och kocken Jordy Navarra, tidigare lärling på tre-stjärniga Fat Duck i England, har varit med och lett den vågen. När vi på väg till El Nido, Palawan, fick en natt i den filippinska huvudstaden föll middagsvalet enkelt på den världsomnämnda restaurangen i stadsdelen Taguig, som ligger med dramatisk utsikt över staden på penthouse-våningen.

”We push to provide an experience that is a reflection of our food philosophy and Filipino hospitality.