Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Älskade biffar

Om det var något från Argentina som jag saknade under min semester i Sverige så hamnar en riktigt saftig argentinsk biff högt upp på listan. Det argentinska nötköttet är vida berömt. När man har satt tänderna i den första grillade köttbiten förstår man att ryktet inte är oförtjänt. Att bo i en lägenhet utan balkong eller takterrass medför problemet att man inte kan ha någon egen grill hemma. För min man innebär detta en tragedi, men som tur är finns det gott om bra grillrestauranger, parrillas, i Buenos Aires. Vår favorit, Parrilla Peña, hade semesterstängt i januari, men i måndags slog den äntligen upp dörrarna.

Pablo.JPG

Vi har ingen grill, men det har däremot vår kompis Pablo. Som tur är brukar han bjuda hem oss ibland.

En svensk bekant som under en period var bosatt i Buenos Aires brukade säga att hon blev tårögd varje gång hon serverades en nygrillad köttbit. Jag tycker det är en fin beskrivning och efter att ha avstått från argentinska biffar i över en månad, kan jag säga att jag fick samma känsla när kyparen satte vår colita de cuadril (rumpstek) på bordet. Ett helt fantastiskt sätt att inleda den första arbetsveckan på efter semestern!

Om ni är i Buenos Aires, missa för allt i världen inte Parrilla Peña. Förutom kanongott kött och helt okej priser så är de friterade köttprirogerna som man får till förrätt bland stans bästa.

Parrilla Peña
Kvarter: Congreso
Adress: Rodríguez Peña 682
Betalningsmedel: kontant
Öppet: måndag-lördag, vid lunch och middagstid. Söndagar stängt på kvällen.

BA I 246 (1).JPG

Diverse godbitar på grillen.

Vill du beställa som en äkta argentinare på grillrestaurangen? Här kommer en snabbguide:

Förrätt
Till förrätt äter man oftast chorizo (stark korv), morcilla (kryddig blodkorv med lök, så olik den svenska blodkorven den kan bli) och achuras. Ordet härstammar från indianspråket araucano, i vilket uttrycket ”achuraj” betyder ”det som man inte kan använda och som man slänger”. Förr i tiden tillhörde de här delarna det som de argentinska koskötarna gauchos ansåg att man inte kunde äta och därför gjorde sig av med när de hade slaktat sina djur. Idag anses dessa delar av djuret vara delikatesser. Till achuras hör t.ex.chinchulines (tunntarm); tripas gordas (tjocktarm); entraña (inälvor), criadilla (testikel); molleja (bräss), som vanligen äts med pressad citron och grovmalen svartpeppar; och riñones (njurar), vilka innan de grillas gnids in med vinäger och persilja.

Andra vanliga förrätter är empanada de carne, pirog fylld med nötkött, med eller utan hackat ägg och gröna oliver, och grillad provoleta (en ost som liknar den italienska sorten provolone).

IMG_1238.JPG

Morcillas, chorizos och oxkött i väntan på grillen

Huvudrätt
Om man vill prova lite av varje ska man beställa in parrillada (från grillen), som innehåller olika köttbitar, achuras, chorizo och morcilla. Andra specialiteter är bife de chorizo (ryggbiff), som äts hel eller som mariposa, uppskuren som en fjäril; lomo (oxfilé) och colita de cuadril (rumpstek).Man kan beställa in köttet jugoso (blodigt) a punto (medium) eller bien hecho (välstekt). När man äter grillat på restaurang brukar man ofta komplettera med olika sallader och papas fritas (pommes). Vill du prova något nytt så beställ papas fritas a la provenzal (pommes frites med persilja och vitlök) eller papas fritas con huevo (pommes frites med äggröra). Till köttet serveras ofta den smakstarka såsen chimichurri (gjord på olja, vinäger, lök, vitlök och kryddor) eller den något mildare salsa criolla (gjord på tomat, lök, paprika, kryddor, olja och vinäger).

Vin
Avnjut biffen med en flaska Malbecvin, eller passa på att testa den populära varianten tinto con soda, husets rödvin som man själv blandar ut med sodavatten i önskad mängd.

Tider för måltider
Lunch äter man kring klockan 13 och middag intas sällan före klockan 21. De flesta restauranger brukar öppna någon gång mellan klockan 20 och 20.30.