Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

”De snor dina pengar”

Inflationen är på allas tunga just nu i Argentina. På lunchrestaurangen på jobbet, i hissen, i affären, överallt pratar man om hur dyrt allting har blivit: maten, kläderna, restaurangbesöken, bussbiljetterna, bensinen… listan kan göras lång.

Argentina är ett land där inflation har varit ett problem under nästan hela den senare hälften av 1900-talet, ett problem som nådde sin spets 1989 med hyperinflationen. Folk minns med fasa denna period under president Raúl Alfonsíns regeringstid, då priserna sköt i höjden till den grad att de pengar som en familj hade att leva på hela månaden tog slut redan några dagar efter löning.

Under det senaste decenniet har inflationen varit tolererbar, fram till för ett par år sedan. Förra året var prisstegringen enligt regeringen runt 11 procent, men privata mätningar visar att den snarare låg på omkring 30 procent. I år förväntas priserna stiga minst lika mycket. Bara i januari var inflationen nästan 3,7 procent, enligt officiella källor och 4,6 procent, enligt privata konsultbyråer.

Då den argentinska regeringen införde restriktioner mot att få köpa dollar i mitten av 2012 protesterade stora delar av den argentinska medelklassen vilt. Dollar anses som den enda säkra valutan att spara i, eftersom landet har lidit av inflation i flera omgångar. Nu har regeringen visserligen lättat lite på restriktionerna som gjorde det omöjligt för privatpersoner att köpa dollar annat än på den svarta marknaden (till en mycket högre kurs än den officiella), men hur mycket dollar varje privatperson får köpa kontrolleras av det argentinska skatteverket och beror på vilken inkomst personen har.

I tidningsspalter rekommenderar ekonomer folk att köpa bilar, vitvaror och resor med kreditkort och dela betalningen på så många månader som möjligt för att vinna kapplöpningen mot prisstegringen. Föräldrar uppmanades redan i december att köpa skrivböcker och pennor inför skolstarten i mars för att spara en slant.

Medan oppositionen anklagar regeringen för att driva en ohållbar ekonomisk politik och manipulera siffror så att inflationen verkar lägre än vad den egentligen är, beskyller regeringen företagare och innehavare av butikskedjor för att utnyttja situationen och höja priserna orimligt mycket. Även folk i allmänhet är övertygade om att ansvariga inom handeln drar nytta av läget. Trots att regeringen har uppnått avtal med de stora livsmedelskedjorna om att frysa priserna på somliga basprodukter under en viss tid så saknas dessa varor ofta i affärerna.

Häromdagen tapetserades mitt kvarter med affischer, uppsatta av en politisk grupp som stödjer regeringen. På dessa fanns foton och namn på några av de högsta hönsen inom elektronik-, livsmedels- och energibranscherna, tillsammans med texten: ”Det är de här som roffar åt sig din lön. De höjde priserna på allt för att sno dina pengar.” Ord och inga visor. Under tiden fortsätter diskussionen om inflationen och det blir allt svårare att få pengarna att räcka till nästa lön.

Läs mer om hur inflationen påverkar vardagen i det här inlägget: http://www.vagabond.se/bloggar/frida-i-buenos-air
es/20140128/soffkop-i-osakra-tider

DSC00367.JPG

De verkställande direktörerna på elektronikkedjan Garbarino, Wallmart, Carrefour och Shell, uthängda och anklagade för att ha ett finger med i inflationen.
DSC00322.JPG

Bossarna på livsmedelsjättarna Jumbo och Coto utpekas som skyldiga för prishöjningarna.

Rösta gärna på den här bloggen om du gillar den!

Travel Blog Awards 2013!
Söker du billiga hotell Stockholm? På Supersavertravel kan du göra riktiga kap!