Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En dag på landet

Varje gång jag befinner mig ute på landsbygden, någon timmes bilresa från Buenos Aires, ploppar Evert Taubes versrad ”och med Pampas bakom sig många hundra gröna mil” upp i mitt huvud. Taube gjorde verkligen en träffande beskrivning av detta slättland på 750 000 kvadratkilometer i sången ”Fritiof och Carmencita”, för det är precis så det är: det monotona landskapet breder ut sig många hundra gröna mil utanför bilrutan. Den här sensommaren har det regnat ovanligt mycket, så Pampas är så grönt att det nästan skär i ögonen.

DSC00448.JPG

Många hundra gröna mil.

Förra helgen hade vi turen att bli hembjudna till min arbetskamrat, Laura, som har en liten jordegendom i Villa Lía, en by med cirka tusen invånare 13 mil norr om Buenos Aires. Här finns bara en enda asfalterad gata, hästar betar i trädgårdarna, barn cyklar kors och tvärs mellan husen och traktens hundar lapar sol mitt på landsvägen. Här talar vi alltså lantidyll med stort I.

DSC00495.JPG

En av Villa Lías gauchos på moped i samspråk med en granne.

Laura och hennes man Frieder är sanna entrepenörer. Förutom att de driver ett enkelt pensionat har de öppnat ett immigrantmuseum ”Museo rostros de la Pampa” (”Museet Pampas ansikten”), med föremål som vittnar om de europeiska invandrarnas historia i området. En stor del av objekten har Lauras föräldrar, obotliga saksamlare, ackumulerat under åren. Resten har skänkts av lokalbefolkningen.

Mellan 1870 och 1930 bosatte sig omkring fyra miljoner spanjorer, italienare, tyskar, engelsmän, schweizare, polacker, ryssar och inmigranter från andra länder i Argentina. Många slog sig ner i Pampasregionen, vars jordbruk utvecklades i rasande fart och hungrade efter arbetskraft. Efter en runda på det lilla museet får man en känsla av hur det kan ha varit att hamna mitt ute på den dammiga landsbyggden i ett okänt land och med hela sitt liv nedstuvat i en koffert.

DSC00512.JPG

Jesús y Manuela Ares kom till Villa Lía som nygifta 1926, från Galicien i Spanien.
DSC00523.JPG

Bayers reseapotek för utomeuropeiska resor från början av 1900-talet.

Förutom museibesök och en ridtur över gröna slätter innehöll helgutflykten en äkta asado, grillmiddag. Kultur, natur och en saftig köttbit. Pampas blir inte bättre än så här.

ok.JPG

En ridtur är ett måste när man är på Pampas. Här sadlas hästarna av gårdens egen gaucho.
asado.jpg

Grillen, fullspäckad med läckerheter.
DSC00423.JPG

Relax i skuggan efter en maffig middag.

Om ni undrar hur det gick för den här bloggen i Travel Blog Awards 2013 så hamnade den på en hedersvärd tioende plats i kategorin ”Bästa bloggen om att bo och leva utomlands” . Tack alla ni som röstade på mig! En blogg om en familj som tillbringar ett år i Sydafrika,
Karusellgrell
, vann tävlingen. Med bland finalisterna finns även två av mina bloggkollegor från Sydamerika, Julia Svanberg med sin blogg Mammas Machete och Annika Dalén med Colombialiv, vilka hamnade på femte respektive sjätte plats. Båda två skriver fantastiskt fint om vardagslivet i olika delar av Colombia.