Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Färgstarka Neapel

IMG_0859.JPG

Napule è mile colore, Neapel är tusen färger, sjunger den napolitanska sångaren Pino Daniele på dialekt i sin kärleksförklaring till hemstaden ”Napule è”. Med dessa fyra ord, som inleder sångens första vers, lyckas han fånga staden essens. Neapel har verkligen tusen ansikten. Neapel är pittoresk, ruffig, vacker, smutsig, stökig, levande, lite farlig och inbjudande på samma gång. Här finns pampiga barockbyggnader ett stenkast från trånga gränder där grannarna hänger sin tvätt mellan husen och högljutt samtalar mellan balkongerna. I Neapel luktar det nybakad pizza och hav, men också sopor som har stått för länge. Trottoarerna är söndriga och somliga av de imponerande monumenten nedklottrade.

grand.jpg

Pittoreska gränder där tvättlinorna sträcks mellan husen finns det gott om i Neapel.

Jag vågar påstå att Neapel hör till den kategorin städer som den amerikanska sociologen Richard Sennett kallar för ”livable cities”, det vill säga levande städer som folk verkligen lever i. Den helgdag strax efter jul då vi besöker staden är folklivet intensivt. Självklart har en del italienska turister hittat hit, Neapel är vida berömd för sin januari-rea. Men folkvimlet utgörs till stor del av napolitarna själva. Äldre finklädda damer och herrar är på väg hem från mässan, Napolisupportrar ser hemmalaget spela mot Sampdoria på storbildsteve på någon uteservering, kompisgäng köar utanför pizzeriorna i gamla stan, barnfamiljer strosar längs med strandpromenaden. Neapels offentliga platser används i högsta grad av dess invånare. Livet försiggår här och nu, på gator och torg, mitt framför näsan på besökaren.

Hur tar man sig dit
Att resa till Neapel (Napoli Centrale) från Roms centralstation (Termini), tar ungefär en timme. Det är smidigt och enkelt att köpa biljeten med kort direkt på Trenitalias hemsida (http://www.trenitalia.it), som även har information på engelska. Resan kostar från cirka 40 euro tur och retur, beroende vilken dag och tid man väljer att resa.

Säkerhet
Lämna kreditkort och smycken hemma, ha absolut inte handväska och ta bara officiella taxibilar, förmanas vi av en napolitansk bekant till min svåger. –Gå inte för långt in i smala gränder, säger min systers kollega. Det lär finnas gott om väskryckare på vespor i Neapel. Vi följer råden, lämnar värdesaker hemma och stoppar våra kontanter i fickorna, men är ändå lite nervösa när vi kliver av tåget på centralstationen. Snart slutar vi emellertid att rycka till när någon vespa far fram mellan oss och sugs in i stadens avslappnade söndagsatmosfär. Vi blir varken bestulna eller vittnen till några stölder, trots att vi vågar oss på att fotografera i en och annan gränd. Men det skadar såklart inte att vara försiktig.

krubbor1.jpg

Folkmyller på via San Gregorio Armeno

Tusenårigt hantverk
Om du besöker Neapel månaderna kring jul får du inte missa via San Gregorio Armeno i gamla stan som vid denna tid på året förvandlas till ett museum under bar himmel. Då ställer nämligen de napolitanska hantverkarna ut sina finaste krubbor och figurer där. Neapel är världsberömd för sitt krubbhantverk, som inleddes redan på 1000-talet. I dag är figurerna inte bara religiösa symboler, utan även olika traditionella representationer med stark anknytning till den napolitanska kulturen och karikatyrer av aktuella politiker, fotbollsspelare, påvar, artister och andra personligheter.

krubbor2.jpg

Berlusconi och Obama i julkrubban, varför inte?

Drottningens pizza
Att inte bara Italiens, utan världens godaste pizza serveras i Neapel är vida känt*. Därför ett stopp på en pizzeria naturligtvis ett måste när man besöker staden. 1889 fick pizzabagaren Raffaele Esposito i uppdrag att göra en pizza till kungafamiljen. Han bakade en skapelse i den italienska flaggans färger, med mozzarella, tomat och basilika, som drottningen gillade så mycket att den fick hennes namn: Margherita.

*Som Buenos Airesbo kan jag faktiskt inte hålla med om detta, världens godaste pizza finns såklart i Buenos Aires. Mer om detta i ett kommande inlägg.

margarita.jpg

Margheritan som jag snart ska hugga tänderna i.

Stans mest berömda pizzeria är L’Antica Pizzeria da Michele (via Cesare Sersale, 1-3 ,http://www.damichele.net)‎, där Julia Roberts intog sin pizza i filmen ”Eat, Pray, Love”. Vill du äta där får du vara beredd på att köa länge. God pizza hittar du emellertid på de flesta ställen, bland annat på Lombardi a Santa Chiara (Via Benedetto Croce, 59) där vi hamnade och som jag definitivt kan rekommendera. Ungefär 10 euro per person betalade vi för öl och pizza.

pizza.jpg

Pizzabagare på Lombardi a Santa Chiara

Bakverk
Om du gillar sötsaker så är Neapel din stad. Avnjut en sfogliatella, en fylld smördegskaka, eller babà, sockerkaka som blötts upp med rom eller limoncello, på något café eller köp med dig hem från något av stadens många pasticcerie (konditorier).

baba.jpg

Babà, att avnjutas på plats eller ta med hem.
sfogliatella.jpg

Sfogliatella, typisk napolitansk sötsak.

Historiska byggnader och en doft av hav
Ta en promenad i det imponerande kvarteret centro monumentale, kring Piazza Plebiscito och Piazza Municipio. Här ligger stadens pampigaste byggnader, från den tid då Neapel var huvudstad, först i kungariket med samma namn (1266-1442) och senare i kungariket bägge Sicilierna (1815-1860), bland annat Palazzo Reale (Kungliga palatset), Teatro San Carlo och Galleria Umberto I.

Från denna stadsdel är det nära till stadens strandpromenad, il lungomare, varifrån man kan se Vesuvius sticka upp på andra sidan Neapelbukten. Att uppleva en solnedgång här är en magnifik avslutning på ett besök i Neapel.

galeri.jpg

Pampiga Galleria Umberto I, idag ett shoppingcenter
fiskare.jpg

Fiskare framför Vesuvius.

Sist men inte minst lite inspiration
Om du inte har läst Roberto Savianos bok Gomorra om Camorran, maffian i Neapel, så gör det. I denna faktaberättelse, som baserar sig på intervjuer och egna erfarenheter beskriver Saviano hur den napolitanska maffian fungerar inifrån. Skildringen är både upprörande och intressant. Författaren har sedan boken gavs ut 2006 befunnit sig under dödshot från Camorran och lever gömd. 2008 kom filmen med samma namn, i regi av Matteo Garrone, även den värd att se.

Neapelns turistbyrå har en hemsida med information på engelska: http://www.inaples.it/

Lyssna på Pino Danieles kärlekshymn till staden här:

Fram till den 4:e februari kan du rösta på den här bloggen i Travel Blog Awards 2013:

Travel Blog Awards 2014!
Leta reda på riktiga biljettfynd när du söker flyg till London!