Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Njutbara söndagar

Det är söndag och guldklimpen och jag är på ett 6-års kalas. Som sig brukar på argentinska barnkalas befinner sig barnen i ett bollhav med en lekledare och de vuxna sitter i ett annat rum och fikar. Fikar är förresten en underdrift. Faten på bordet bågnar under frasiga piroger med olika fyllningar, minipizzor och diverse smörgåsar. Strax kommer vi att serveras minst sju sorters kakor, innan det är dags för kalasets höjdpunkt: tårtan.

Var håller din man hus idag?, frågar en av föräldrarna.
Han kör 5:2 dieten och har fastedag idag, svarar jag och förklarar ingående vad metoden går ut på. 5:2 hysterin har inte nått Argentina än, därför lyssnar alla uppmärksamhet. Flera personer vid bordet säger att de vill testa dieten och ber om förslag på vad de kan äta. –Men varför bantar han just på en söndag?, undrar någon plötsligt. Alla tittar oförstående på mig: hur kan man vara så korkad att man utser just söndagen till en bantardag?

Argentinarna är inte främmande för dieter, tvärtom. Folk bantar jämt och ständigt. Många äter bara lightprodukter. Realityshowen ”Cuestión de peso” (Det gäller vikten) där överviktiga tävlar om vem som förlorar flest kilon har rekordhöga tittarsiffror. De inhemska bantningsguruerna ”Doctor Ravenna” och ”Doctor Cormillot” syns ideligen i media och marknadsför kalorisnål färdigmat med egna märken. På lunchrasterna kretsar samtalen ofta kring bantningskurer och många äter väldigt lite eller inget alls mitt på dagen.

arroyito.JPG

En typisk söndagsmiddag hemma hos familjen Favro.

Samtidigt är argentinarna livsnjutare ut i fingerspetsarna. Att späka sig under veckan går väl an, men helgen är helig. På helgen står maten i centrum. Efter en stressig arbetsvecka har man tid att träffa familj och vänner och umgås det gör man kring matbordet. -”Om jag inte har ätit pizza eller pasta på helgen, ja då känns det som om jag inte har varit ledig”, sa en av mina arbetskamrater en gång. Det italienska arvet har satt starka spår i den argentinska matkulturen. Den klassiska söndagsmiddagen består av asado, grillat kött i alla dess former, eller någon pastarätt. Min förebild i köket, moster Mirta, serverar handskurna spagetti med salsa boloñesa (köttfärssås) till förrätt och ugnstekt kött eller kyckling till huvudrätt när familjens tre generationer – 25 personer – samlas varje söndag.

På söndagskvällar orkar ingen laga mat efter att ha umgåtts förfärligt mycket. Då beställer man hem pizza eller piroger från närmsta pizzeria. Man går alltså miste om en hel del om man gör söndagen till en fastedag.

arroyito2.JPG

Jag lyckades inte fånga moster Mirta på bilden, men här serverar hennes dotter Paola sin mammas handskurna spagetti.