Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

På strövtåg i Málaga

Jag älskar hamnstäder så det är ingen slump att jag trivs så bra i Buenos Aires. Jag gillar ruffiga gamla sjömanskvarter och doften av hav, men framförallt känslan av att dessa platser har varit mötespunkter för människor från när och fjärran sedan urminnes tider. När det gäller hamnstäder i andra länder, så är Málaga i södra Spanien en av mina favoriter. Denna halvmiljonerstad vid Medelhavet har ett lugnt tempo som det är lätt att sugas med i.

DSC01624-001.jpg

Málagas centrum är promenadvänligt och bilfritt.
DSC01571.jpg

…och det finns alltid en tapasbar runt knuten.

Jag hade inte besökt Málaga på tio år när min syssling Anna, som är född och uppvuxen i Torremolinos, bara en mil därifrån, föreslog att vi skulle åka dit i somras. Med på resan hade vi en 7-åring och en 3-åring. Centrum har fått sig ett rejält ansiktslyft under de senaste åren och i dag är nästan alla gator bilfria. Det är med en andra ord en trevlig stad att bara vandra omkring i och perfekt att besöka med barn eftersom de kan röra sig ganska fritt. När man behöver vila är det bara att slå sig ner på någon uteservering, i Málaga är det aldrig långt till en tapasbar eller ett fik. Dessutom är det smidigt och enkelt att ta sig dit med lokaltåg (Cercanías) från badorterna längs Costa del Sol.

Några av Málagas höjdpunkter:

Plaza de la Merced är torget där konstnären Pablo Picasso lekte som barn. Torgets duvor skulle senare dyka upp i många av hans målningar. Att besöka hans födelsehem (Plaza de la Merced 15), som idag är museum, är förstås ett måste.
2003 öppnade konstnärens släktingar ett andra Picassomusum, Museo Picasso Málaga (Palacio de Buenavista, calle San Agustín 8), vars samling består av runt 250 verk från konstnärens olika perioder.

DSC01551.jpg

Ett stopp på Plaza de la Merced är ett måste.

På gågatan calle Larios hittar allt du kan tänka dig i shoppingväg. Här ligger bland annat Massimo Dutti, Zara, Mango, Calzedonia och andra kedjor. Missa inte stans godaste glass på Casa Mira (calle Larios 5).

DSC01620.jpg

Över Calle Larios hänger segeldukar som ger skugga i eftermiddagshettan.

Málagas lunga Parque la Alameda anlades 1886 och är ett grönt promenadstråk som skiljer centrum från hamnen. Här kan barnen springa av sig i vackert anlagda andalusiska trädgårdar. Dessutom har parken en trevlig lekplats med intilliggande uteservering (om det är något jag älskar med Spanien så är det att det ofta finns caféer i anslutning till lekplatserna, en dröm för denna ständigt småtrötta och kaffesugna småbarnsmamma). Med andra ord ett perfekt ställe att pausa på, både för små och stora.

DSC01613-001.jpg

Koppla av från asfalten i oasen Parque la Alameda.
DSC01615 - copia.jpg

Ett café på lekplatsen, kan det blir bättre?

Bredvid katedralens trädgård, i en gammal byggnad från 1887, ligger caféet El Jardín, som har en supermysig trottoarservering.

Tapasstället Pimpi i hjärtat av gamla stan (Calle Granada 62) har jag redan skrivit om i ett tidigare inlägg här. Men jag kan inte låta bli att rekommendera det igen för den som vill avnjuta goda smårätter i andalusisk atmosfär. Mer Málaga än så här kan det inte bli.

DSC01541.jpg

Ta en kaffe i baren på det pittoreska caféet El jardín…
DSC01539.jpg

…eller slå dig ner på uteserveringen och njut av folklivet.