Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Rapport från våren

Även om vårens officiella start i Argentina är den 21 september så är det inte vår på riktigt förrän nu i slutet av oktober då Jakarandaträden börjar blomma. När de blålila trädkronorna dyker upp på gator, torg och i parker, ja då vet man att det inte är långt kvar till sommaren.

vader.jpg

Voilá, dagens väderprognos: Eftersom luftfuktigheten är hög i Buenos Aires kan det kännas mycket varmare än vad termometern visar. Därför använder man begreppet "sensación térmica" (termisk känsla). Termometern visar på 35°C, men det känns i själva verket som 40ºC.

Ett annat vårtecken är värmen, som har kommit tidigt i år. Det kommer att bli en olidligt het sommar, säger folk. ”Om det är så här varmt redan nu, hur ska vi stå ut i januari”, suckar de. Januari är inte bara synonym till årets varmaste månad utan även till strömavbrott (eftersom elnätet överbelastas när alla sätter på sin luftkonditionering samtidigt – då blir det både svettigt och mörkt).

Hela förra veckan har det varit fruktansvärt varmt och fuktigt i Buenos Aires. Imorse förutspådde min favoritmeteorolog Diego De Angeli att denna dag lär bli den hetaste oktoberdagen i historien, med en eftermiddagstemperatur på 35 ºC. Det är såklart underbart om man ligger vid en pool, men inte om man står inklämd i en överfylld tunnelbanevagn utan air condition. Som tur är lär det regna ikväll. Jag hoppas på ett sådant där riktigt skyfall som bara inträffar i Buenos Aires under våren och sommaren. Efteråt blir det lite lättare att andas, om än bara för ett tag.

20141027_090726.jpg

Idag kan det bli den varmaste oktoberdagen någonsin. Nuvarande innehavare av rekordet är den 30 oktober 2009 då det var 34,5º C varmt och 80% luftfuktighet.
jakaranda.jpg

När Jakarandaträden står i blom, ja då vet man att det är vår på riktigt.