Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tapasrunda i Sevilla och Málaga

Just nu när vinterdagarna i Buenos Aires ovanligt råkalla passar jag på att drömma mig tillbaka till sommarsemestern på varmare breddgrader. Det finns knappast något jag saknar mer sedan tiden då jag bodde i Spanien än tapas, dessa ultimata smårätter som både kan vara tilltugg eller en hel middag. I Andalusien kan du beställa in goda och generöst tilltagna tapasrätter på vilken liten oansenlig bar som helst, men vissa ställen har det där lilla extra.

DSC01597-001.jpg

Det är för det mesta fullsatt vid bardisken på El Pimpi.

I Málaga får du inte missa El Pimpi (Calle Granada 62) i hjärtat av gamla stan. ”Pimpi är Málagas eget Sixtinska kapell”, lär den inhemska poeten Manuel Alcantará ha sagt. Jag antar att han syftade både på dess popularitet, atmosfären och på de himmelslika rätterna. Denna stadens kanske mest populära tapasbar öppnades 1971 och har sedan dess varit en knutpunkt för flamencoartister, poeter, författare, konstnärer, skådespelare och politiker.

DSC01599-001.jpg

Andalusisk atmosfär på El Pimpi.

Tavernan ligger inhyst i en vacker gammal byggnad från 1800-talet, som under årens lopp tjänat både som stall åt den lokala grevesläkten Buenavista, nunnekloster och festlokal. Restaurangen har flera olika salonger och en stor uteservering, men var beredd på att köa för att få ett bord. Provsmaka till exempel ensalada malagueña, den traditionella salladen som görs på bland annat apelsin, torsk och potatis, eller berenjenas fritas con miel de caña (friterad äggplanta med rörsockersirap).

DSC01594-001.jpg

På El Pimpi hänger serranoskinkorna på rad, precis som det sig bör på ett äkta tapashak.

I Sevilla, staden som är berömd för att ha så varma somrar att man kan steka ägg på asfalten, går fläktarna på högvarv ute på gator och torg och restaurangerna har installerat system som sprutar kall vattenånga över uteserveringarna. Två traditionella tapasbarer hittar du i den gamla judiska stadsdelen Santa Cruz, ett stenkast från katedralen: La Catedral, där du kan avnjuta dina tapas under uppstoppade tjurhuvuden (Calle Mateos Gago 5) och Bar Cervecería Giralda (Calle Mateos Gago 1). Passa på att provsmaka den lokala specialiteten papas aliñadas, kalla potatisar med dressing gjord på ägg, lök, persilja, Jerez-vinäger och jungfruolivolja.

Både i Málaga och Sevilla finns tapasrätter från cirka 2,50 euro.

DSC01383-001.jpg

Eleganta kypare och sann tjurfäktaranda på La Catedral.
DSC01373-001.jpg

Papas aliñadas, ensaladilla rusa (min absoluta favorit i tapassammanhang) och en riktigt kall clara de limón (öl med citronläsk).
DSC01385-001.jpg

På La Catedrals trottoarservering sprutas kall vattenånga över matgästerna.
DSC01389-001.jpg

Bar Cervecería Giralda är en av Sevillas mest klassika tapasbarer.