Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tid för karneval

IMG_0805.JPG

Murgan "Los desconocidos de siempre" (De gamla vanliga som ingen känner till) i stadsdelen Almagro.

Februari är lika med karneval i Buenos Aires. Varje kvarter har sin egen murga, karnevalsgrupp som består av dansare, trumspelare och sångare. I år infaller högtiden mellan den 1 februari och 4 mars, vilket innebär att det under denna period arrangeras corsos, karnevalståg, i olika stadsdelar varje helg. Sammanlagt deltar 112 karnevalsgrupper i 37 olika tåg. Stadens fylls av färgsprakande kostymer och ekande trumslag. De olika gruppernas sångare ackompanjerar med egenkomponerade låtar vars texter är samhällskritiska och ironiska. Varje år kröns stadens skickligaste murga. Traditionen har sina rötter i kolonialtiden, då den infördes av de afrikanska slavar som levde i Buenos Aires.

Jag är själv inte särskilt förtjust i karnevalen, eftersom jag upplever den som ganska enformig. Om man förväntar sig karnevalståg á la Rio de Janiero blir man absolut besviken. Buenos Aires karneval är mer familjär än spektakulär. Livliga sambarytmer och lättklädda dansöser lyser med sin frånvaro. Men jag måste erkänna att jag är imponerad av hur denna festlighet blir en mötesplats för människor ur alla generationer. I en murga ingår folk i alla åldrar, från småbarn till pensionärer. I flera månader innan karnevalen börjar möts man i stadens parker för att träna dansstegen till trummornas rytm. Hela familjer är involverade i förberedelserna: färgsprakande kostymer sys, transport arrangeras och matsäck fixas till grupperna som förflyttar sig mellan olika stadsdelar.

Så även om Buenos Aires karneval inte har så mycket att komma med i jämförelse med den som firas i grannlandet, så är den i alla fall ett fint exempel på hur människor träffas och engagerar sig tillsammans över generationsgränserna.

Fram till söndag kan du rösta på den här bloggen i Travel Blog Awards 2013 i kategorin ”Bo och leva utomlands”, genom att gå in på den här sidan.