Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Äntligen lite jul

Det är svårt att få till någon julstämning när det är 35 °C ute och en obarmhärtig sol nästan får asfalten att ånga. Men sakta men säkert känns det lite juligare. Portvakten har satt upp granen och krubban på bottenvåningen i huset vi bor i. Jag älskar granen eftersom den har en skön och fullständigt kaotisk blandning av pynt från olika decennier. Huset är från början av förra seklet och även om jag inte tror att julgranspyntet är riktigt så gammalt, så känns de fint att människor som har bott här i olika perioder har lämnat sina spår.

lucia2.jpg

Luciafirande i fullsatt kyrka. Foto: Maxy Brandt
lucia1.jpg

Om det saknades julstämning så dök den upp här. Foto: Maxy Brandt

En annan grej som fick mig att känna lite julstämning var luciafirandet i Nordiska kyrkan i söndags, en av årets absoluta höjdpunkter i Buenos Aires svenskkoloni. Lucian bar stoiskt upp sin ljuskrona denna heta söndagseftermiddag i en fullsatt kyrka. Och tärnorna och stjärngossarna sjöng så vackert att man fick gåshud. Luciatåget ackompanjerades av den svensk-argentinska gruppen Huldreslåt, som spelar och komponerar nordisk folkmusik. Dagen till ära hölls predikan på svenska av den ambulerande prästen Lars Svedberg som flugit hit från Peru. Efteråt serverades kyrkkaffe vid långbord, med lussekatter, mjuk pepparkaka och kanelbullar. Så stämningsfullt att det nästan kändes som att kliva in i en av Astrid Lindgrens julberättelser. Eller så är det i alla fall så här jag föreställer mig att man firade jul i Lönneberga socken på Emils tid.

Men det mest juliga som händer är att jag får finbesök från kyligare breddgrader på måndag. Mamma och min fina lillasyster och svåger kommer för att fira jul och nyår i Argentina. Det om något gör att det känns som jul på riktigt. God jul på er allihopa!