Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Äntligen lite vår och Mors dag

De senaste veckorna har det med argentinska mått mätt varit riktigt vinterväder i Buenos Aires. Kyligt, grått, kalla vindar och en hel del regn. Igår var det den första riktigt fina dagen på länge och stadens parker fylldes snabbt av vårsuktande Buenos Airesbor, picknickfiltar, hundar, cyklande barn, matetermosar, sockervaddsförsäljare, gitarrspelare och annat som hör årstiden till.

parquec2.jpg

Knökfullt med folk i Parque Centenario
parquecenteneario1.jpg

Buenos Airesborna njuter av den första varma dagen på länge.

Bilderna är från Parque Centenario som har många fina lekplatser för barn, en damm med gigantiska fiskar och en rolig loppmarknad. Här ligger även det Naturvetenskapliga Museet som är superfint och som jag har skrivit mer om i det här inlägget.

Idag är det förresten Mors dag i Argentina, som nog är ett av de länder i världen där mammor hyllas mest. Här är det tradition att inte bara uppvakta sin egen mamma utan även mödrar i allmänhet. Om du har barn blir du således gratulerad av dina vänner, de andra föräldrarna på förskolan, portvakten och kvarterets slaktare.

Familjebanden är starka i Argentina och den argentinska mamman är fortfarande la Mamma med stort M. Överbeskyddande, kärleksfull och possessiv är hon navet i familjen. Det är såklart svårt att generalisera, men trots att de yngre generationerna i storstäderna lever ganska jämställt så höjs modersfiguren än idag till skyarna. Modern är en viktig figur i tangon och Jungfru Marias enorma symboliska betydelse inom katolicismen, den främsta religionen i Argentina, har också inflytande på mammans centrala roll i samhället.

Även om Fars dag också firas, den tredje söndagen i juni, så är högtiden långt ifrån lika viktig som Mors dag. Så grattis på er alla mammor!