Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

¡Felices pascuas!

Maria skrev en kommentar till det förra inlägget och undrade följande:

Hur firas påsken i Argentina? Är det påverkan från italienska traditioner?
Vad äter man?

I Argentina firas påsken på liknande sätt som i Spanien och Italien, även om de religiösa traditionerna kanske inte är lika synliga här. Visst organiseras en och annan påskprocession, men de är långt ifrån lika praktfulla och massiva som de man kan se i vissa spanska städer under denna helg. Under påskdagarna är mässorna viktiga för den del av befolkningen som är praktiserande katoliker. Men trots att nära 77 % av argentinarna anser sig tillhöra denna trosbekännelse, så besöker bara 23 % regelbundet en kyrka.*

pask3.jpg

Chokladägg, påskharar och hönor i alla tänkbara storlekar och former hittar man hos de traditionella chokladtillverkarna på Avenida Corrientes.

För de flesta innebär påsken helt enkelt några dagars extra ledighet, då man reser bort eller passar på att träffa familj och vänner. Skärtorsdagen och långfredagen är röda dagar, men på annandag påsk arbetar man som vanligt.

Under påsken får de eviga biffarna för en gångs skull ge vika för fiskrätter, pasta med grönsaker och ”empanadas de vigilia”, ”påskvakspiroger”, fyllda med spenat eller tonfisk. Liksom varje påsk är ett av de hetaste samtalsämnena fiskpriserna. Att köpa fisk är inget man gör varje dag och i ett land med en årlig inflation på omkring 30% känns prishöjningarna den här påsken rejält. Chokladägg är ett måste, liksom påskkakan ”rosca de pascua”.

Nu återstår bara att önska er:
¡Felices pascuas! Glad påsk kära läsare!

*Siffror från enkätundersökningen ”Den första undersökningen av tro och religiösa attityder i Argentina”, som publicerades 2008 av en grupp forskare på departementet ”Samhälle, kultur och religion” på CEIL/Conicet

pask1.jpg

Varför inte hugga in på ett påskägg storlek XXL med påven eller Messi?