Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Svenska färger till nybakad president

Sveriges barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér representerade Sverige vid installationsceremonin för Argentinas nya president, Mauricio Macri, i torsdags. När han tog emot representanter från andra länder i Palacio San Martín hade Regnér med sig en present till honom, det svenska fotbollslandslagets tröja. En sympatisk detalj i en ganska stel akt. Dessutom en passande present till en man som älskar fotboll och som under mer än ett decennium var president för Boca Juniors, den argentinska klubben som tog sina färger från Sveriges flaggan.

regner.jpg

Regnér med Sveriges present. Källa: https://www.facebook.com/barnaldrejamstalldhet

Om du har besökt Argentina eller råkar känna en argentinare så har du säkert fått historien om Boca Juniors klubbfärger berättad för sig. Annars kan du läsa den här:

Under de första åren spelade klubben, som grundades 1905, i flera olika dräkter, bland annat rosa och svartvita. Den nuvarande blågula infördes 1907 då man beslöt sig för att byta färg. Eftersom lagets medlemmar inte kunde komma överens om vilken, bestämde de sig för att använde samma färg som flaggan på det första fartyget som seglade in i hamnen. Det var en svensk båt. Handelsutbytet mellan Sverige och Argentina på den tiden var intensivt, så det var inget ovanligt att svenska båtar anlände till La Boca. Konstnären Quinquela Martín skildrar händelsen på en jättelik väggmålning som finns vid en av klubbens stadium La Bomboneras ingångar i stadsdelen La Boca.