Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Valspänning

Vid den här tiden förra året var alla affärer julpyntade”, säger taxichauffören som jag åker med till sjukhuset med min lille skatt för fem-månaders kontrollen. ”Nu är det ingen juldekoration så långt ögat når och ingen feststämning heller”, fortsätter han. ”Alla går runt och ser sura ut och trafiken är mer aggressiv än vanligt”.

Det sägs att man ska prata med taxichaufförer om man vill ta pulsen på vad som händer i samhället. I Argentina drar det ihop sig för presidentval på söndag och vad som känns som en evighetslång valkampanj närmar sig sitt slut. Det är den sista av hela 14 valsöndagar det här året, inberäknat guvernörsval till olika provinser, riksdagsval och primärval. Det är också första gången i historien som det är ballotage i presidentvalet, det vill säga en andra valomgång i vilken de två kandidater som fick flest röster i den första omgången den 25 oktober deltar. För att vinna i första omgången krävs att någon av kandidaterna når över 45 procent, eller över 40 procent med en marginal på 10 procentenheter mer än närmsta rival, något som inte skedde den här gången. De två ledande kandidaterna Daniel Scioli, som är guvernör i Buenos Aires-provinsen och den nuvarande regeringens representant, och Buenos Aires marknadsliberale borgmästare Mauricio Macri, fick cirka 35 procent var av rösterna.

20151114_195412.jpg

Sciolis anhängare samlades i lördags vid Obelsiken i Buenos Aires för att stötta sin kandidat.
20151114_195417.jpg

I Argentina lever politiken i högsta grad på gator och torg.

Just nu pågår en intensiv diskussion i media om vilken framtid landet går till mötes, beroende på om den ena eller andra kandidaten vinner. I söndags möttes de två kandidaterna i en TV-debatt, som var det tredje mest sedda programmet under de senaste tio åren. För första gången någonsin debatterade två presidentkandidater i TV innan valet.

Scioli, som liksom den nuvarande presidenten Cristina Fernández de Kirchner, tillhör peronistpartiet Partido Justicialista, har lovat att fortsätta i regeringens fotspår om han vinner. Det innebär bland annat att staten behåller ett aktivt deltagande i landets ekonomi och har kvar de sociala reformer som genomförts under paret Kirchners regeringstid för att ge folket bättre tillgång till sjukvård och utbildning. Macri, som leder center-höger alliansen Cambiemos (Låt oss förändra), ses av många som en frisk fläkt efter en period av tolv års Kirchnerism, namnet på den center-vänster strömning som har genomsyrat Néstor Kirchners (2003-2007) och Cristina Fernández de Kirchners (2007-2011, 2011-2015) mandatperioder. Dock har Macri kritiserats för att inte avslöja vilka ekonomiska reformer han kommer att vidta för att hejda landets skyhöga inflation och anklagas av sina motståndare för att vilja återinföra den brutala marknadspolitik som rådde på 1990 talet som ledde till den ekonomiska krisen 2001.

De senaste opinionsundersökningarna tippar att Macri vinner valet med ungefär två eller tre procentenheter. Vem som än segrar så blir en av den nya presidentens viktigaste uppgifter att få folket att åter lita på ekonomin, ett knivigt åtagande i ett land där den årliga inflationen ligger på omkring 30 procent . Det råder stor osäkerhet kring vad som ska hända efter valet, så, nej, någon festlig julstämning är det inte tal om.