Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Buenos Aires vackraste jultradition

1481549454_tmp_lucia

Här är jag inte särskilt opartisk eftersom jag är svensk, men eftersom julfirande inte hör till argentinarnas starkaste sida (med svenska mått mätt) så vågar jag påstå att stadens finaste jultradition utan tvekan är Luciafirandet i Nordiska kyrkan. Evenemanget som gick av stapeln igår är en av årets höjdpunkter bland svenskar i Buenos Aires. Alla var där, från den 90-årige affärsmannen Gustaf Wahren, som har bott i Argentina i 70 år och är en av svenskkolonins främsta personligheter, till nyanlända ambassadören Barbro Elm. Efter en stämningsfull gudstjänst inför en fullsatt kyrka av den ambulerande prästen i Sydamerika, Åsa Ström Broman, tågade Lucian och hennes följe in och sjöng så vackert att man fick gåshud.

Eldsjälarna bakom luciatåget är svensk-argentinska gruppen Huldreslåt, som spelar och komponerar nordisk folkmusik. Efteråt serverades kyrkkaffe med lussekatter, morotskaka och kanelbullar, de sistnämnda bakverken är ett måste på kakfaten vid luciafikat i Buenos Aires. Må hända att det inte är en traditionell julkaka, men säkerligen ett av de kaffetilltugg som utlandssvenskar suktar mest efter.

Det är otroligt få till någon julstämning när termometern visar på närmare 40ºC i skuggan, asfalten ångar av värme och kvällarna är ljusa och ljumma, men nu känns det i alla fall lite juligare i mitt sinne. Må julen börja!