Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Det här med jultraditioner

I förra inlägget skrev jag att argentinare inte är särskilt bra på jultraditioner, men det finns faktiskt en tradition som man håller stenhårt på och det är att klä julgranen den 8:e december. Denna dag är en helgdag eftersom man firar jungfru Marias obefläckade avlelse i katolska länder. Det här året inföll den 8:e december på en torsdag och för att folk skulle få en långhelg så gjordes den 9:e också till en röd dag. När femåringen kom tillbaka från förskolan måndagen efter helgen berättade han att han var det enda barnet i klassen som inte hade klätt granen. Jag kände mig definitivt inte som årets mamma.

plaza-mayor

Det är kö ända ut på gatan när Plaza Mayor sätter igång sin försäljning av pan dulce.

En annan tradition som de flesta följer är att köpa pan dulce, sött bröd, en julkaka fylld med nötter och torkad frukt, liknande italienarnas panettone. Pan dulce är ett måste på julaftonskvällen, tillsammans med garrapiñada, karamelliserade jordnötter eller mandlar, chokladdoppade russin och nötter och olika sorters turrón (nougat). Det var de europeiska invandrarna som tog med sig dessa julgodistraditioner när de invandrade til Argentina under 1800- och 1900-talen. Även om nötter och choklad passar betydligt bättre när det är minusgrader ute så skulle ingen argentinare få för sig att fira jul utan dessa godsaker, decembers stekheta sommarhetta till trots. I Buenos Aires sägs det att stans godaste pan dulce tillverkas på den spanska restaurangen Plaza Mayor (Venezuela 1399) och kön till kakdisken är evighetslång.

plaza-mayor2

Pan dulce från Plaza Mayor, inhandlat inför julen.

Nu skulle jag vilja passa på att önska alla er bloggläsare en riktigt GOD JUL. Och om ni undrar varför femåringen inte har fått klä granen så är det för att han ska få göra det hemma hos sin mormor i Malmö den 23:e december. Det här året tar vi med vårt pan dulce till kyligare breddgrader. Hasta la vista!