Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Konsten att köa

Argentinarna kan tyckas vara ett odisciplinerat folk i de flesta sammanhang, men när det gäller att köa, ja då är det ordning och reda. Köerna vid busshållplatser, på banker, eller när man ska göra ärenden hos någon myndighet kan vara evighetslånga, men det är aldrig någon som försöker tränga sig eller protesterar. Man resignerar och ställer sig snällt sist i kön. På många ställen – till exempel på de flesta banker – finns inga nummerlappar och dåligt med sittplatser. Här är det att köa som gäller.

Kanske är argentinare bra på att köa eftersom de redan vid tidig ålder tränas på att stå i led. I guldklimpens förskola står 2-,3- och 4-åringar uppställda i relativt prydliga rader när det är gemensam morgonsamling på skolgården för alla barn, minst tjugo minuter varje dag. Under det viktigaste momentet, när republikens fana ska hissas, är det extra viktigt att titta rakt fram för att visa respekt. Ibland när det firas något speciellt och samlingen tar längre tid än vanligt får barnen lov att sitta. ”Får vi sitta idag mamma?”, brukar guldklimpen hoppfullt fråga mig. Det tär på krafterna och koncentrationen att stå stilla i led och vara tyst när man är 4-år, men förutom en och annan knuff, så är uppställningen förvånansvärt välorganiserad.

kö - 2.jpg

Kön till tullen är evighetslång.
16 - 1.jpg

Man har gott om tid att ta bilder…
kö - 6.jpg

…från olika vinklar.

Här om dagen när jag skulle hämta ett paket från Sverige i tullen slog jag mitt rekord i köande. Fyra köer under 3,5 timmar, det ni: en kö för att lämna in postavin, en kö för att tullens personal skulle kolla om avin var giltig, en kö för att betala tullavgift och slutligen en kö för att hämta ut paketet. När man får ett paket skickat till sig med post i Argentina så hamnar det allt som oftast i tullen. För att skydda den inhemska industrin och avskräcka folk från att nätshoppa utländska produkter, har dessa produkter belagts med 35% skatt. Innan man kan hämta ut sitt paket på posten – vare sig det är en gåva eller ett inköp – måste man därför fylla i och trycka ut ett formulär från skatteverkets hemsida, där det är svårare att hitta rätt blankett än i den tätaste djungel. Denna speciella skatt, som den nya regeringen förresten har lovat att avskaffa, har gjort att det har blivit otroligt krångligt och tidsödande att ta emot postpaket i Argentina.

kö - 7.jpg

Ingen kö utan kaffeförsäljning. Man kan välja mellan "kaffe med lite socker" och "kaffe med mycket socker".
kö - 4.jpg

Café con leche (kaffe med lite socker och mjölk) och en bit bröd, min räddning i kön.

Men skatten verkar inte avskräcka folk från att handla utomlands. Kön utanför tullen ringlar nästan runt byggnaden. Många märker att de har fel formulär med sig, vilket går snabbt att lösa eftersom ägaren till internetcaféet i närheten hjälper dig att trycka ut rätt papper för 30 pesos. Argentinarna är företagsamma och där det finns ett behov föds en affärsverksamhet. En annan liten affärsrörelse i anslutning till kön är kvinnan som säljer kaffe och bullar. Ingen kö i Argentina utan en kaffevagn. När det börjar bli lite varmare, vid 12-snåret, plockar hon fram kylskåp med kalla drycker också.

Själv börjar jag småprata med bokhandlaren Alberto Casares som står bakom mig. Han ska hämta ut en bok om skadedjur som angriper böcker till sin son, som ansvarar för en ny utbildning i restaureringskonst på Nationalbiblioteket. Han är irriterad över den långa kön och över ett par nunnor som fick gå före, men känner sig förväntansfull när han tänker på hur glad sonen kommer att bli när han får boken. Några kvinnor framför mig som inte verkar känna varandra sedan tidigare har kommit i samspråk och bestämmer att de ska gå och ta en korv tillsammans när de är klara. När du köar har du gott om tid att småprata och få ta del av olika historier och levnadsöden. Och jag, som brukar bli ganska otålig och stressad i sådana här situationer, tänker att det kanske inte är så dumt det här med att köa, särskilt när man behöver stoff till sin blogg.