Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bröstuppror i Argentina

Klockan fem i eftermiddag samlas kvinnor vid Obelisken, mitt i Buenos Aires, för att visa brösten. Protestaktionen genomförs efter att tre kvinnor, som solade topless på en strand i Necochea vid Atlantkusten förra lördagen, omringades av en grupp på 20 poliser och blev tillsagda att skyla sig eller lämna stranden. En av poliserna hotade med att sätt kvinnorna i fängelse om de inte lydde ordern. Händelsen har utlöst en våg av protester i olika delar av Argentina under parollen “tetazo”. Ordet betyder egentligen jättebröstet, men kan även översättas som ”bröstprotest”.  I söndags samlades ett 40-tal kvinnor på en strand i Corrientes för att visa brösten och idag har turen kommit till Necochea och Buenos Aires.

Polisen som körde bort kvinnorna från stranden baserade sig på en lag som infördes under diktatorn Onganías regim 1973, som förbjuder människor att bete sig oanständigt på offentliga platser. Kvinnorna anmäldes av polisen, men domaren som tog hand om fallet beslöt att kvinnorna inte hade uppfört sig opassande. Han menade även att lagen bör ändras eftersom den är omodern, auktoritär och strider mot folkets konstitutionella rättigheter.

 

I brist på bilder från bröstupproret bjuder jag på argentinskt badliv. Det är tjockt med folk på stranden, men ingen badar toppless så långt ögat når.